Hull a hó és hózik: jégkoszorú házilag 2018-02-23 Blog, Egészséges otthon, Lakberendezés Megosztás: Tweet Hó és jég. A tél maga. A leghidegebb évszak csodája. Megidézéséhez nem kell sok, egy házilag készült látványos jégkoszorú pont megteszi. Egy nappal ezelőtt már azt hittem, hogy végleg búcsút mondunk a télnek. Aztán kiderült, hogy nem. Sőt! Néhány óra leforgása alatt nagyot fordult az időjárás. Még egyszer, valószínűleg utoljára. Szakadó hóesés, fagyos reggel és éjszaka – a nappalról ne is beszéljünk! -, ujjongó gyerekek. Mert a gyerekeim szerint a tél akkor az igazi, ha van hó és jég. Ebben bizony egyet kell értenem velük. Ráadásul sokkal könnyebb őket kicsábítani a természetbe, ha csak egy talpalatnyi jeget is fel tudok mutatni a parkban, ahol kedvükre kicsúszkálhatják magukat. Bár arra a felvetésükre, hogy csinálhatnánk az erkélyünkön egy korcsolyapályát, határozott nemet mondtam – nem is értem miért, megjegyzem, ők sem -, de akkor is szerettem volna valami olyasmivel meglepni őket, amely kielégíti jeges rajongásukat. Na, nem korcsolyapálya nagyságban…. Mire jó a jég a csúszkáláson és az italhűtésen kívül? Kiváló dekorációs forrás. Bizony ám! Jó-jó, beltéren nem (vagy nagyon korlátozott mértékben), inkább kültéren alkalmazható, de a téli szürkeségben ki ne örülne bármilyen színes dísznek, amellyel feldobhatja mondjuk a csupaszon árválkodó balkonját, hogy mégiscsak úgy tűnjön: télen is van élet és Tél tábornok nemcsak a mogorva arcát tolja mindig elénk. Miről beszélek? A házilag elkészíthető jégkoszorúról! Ennek az igen egyszerű, de annál látványosabb dísznek az elkészítésével nemcsak a jég bűvöletében élő gyerekeimnek kedvezhetek, hanem az erkélyünket is igen egyszerűen és költséghatékonyan dekorálhatom, ha már a virágok egyszer és mindenkorra kifagytak a balkonládákból. Ráadásul a jégkoszorúhoz szükséges díszítő alapanyagok beszerzésével még a gyerekeim friss levegőn való átmozgatásáról is gondoskodom. Mondom én, hogy ez egy csoda! A jégkoszorú elkészítése sok kézügyességet nem igényel és az elkészült darab látványa mindenkit elbűvöl. Jégkoszorú házilag Hozzávalók kuglóf forma színes bogyók, gyümölcsök (áfonya, gránátalma magja, szeletekre vágott lime, narancs stb.), zöldségek, kisebb örökzöld ágak, termések, nagyobb gyöngyök, apró tobozok, zsenília pomponok víz ételfesték (opcionális) szalag/spárga Elkészítés az előkészített formát töltsük meg körülbelül a feléig vízzel és tegyük ki a hidegbe, hogy megfagyjon (ha nincs elég hideg, akkor a dugjuk a fagyasztóba az edényt néhány órára) Kísérjük figyelemmel a fagyási folyamatot, hogy a “belevalókat” időben tudjuk hozzáadni (a legjobb, ha akkor tesszük a vízbe a dekorációs elemeket, amikor a folyadék már elkezdett kásásodni, így a termések, apró tárgyak nem fognak a forma felszínén úszkálni, hanem a helyükön maradnak) várjuk meg, amíg a víz teljesen megfagy, majd csurgassunk egy kis meleg vizet a formára, hogy könnyedén kivehessük belőle a jégkoszorúnkat fűzzük szalagra, spárgára az elkészült művet és gyönyörködjünk benne olvadásig Tipp a látvány fokozására használhatunk ételfestéket is a jégkoszorúhoz, de ebben az esetben nagyon figyeljünk arra, hova tesszük a koszorút: nagyon nem mindegy ugyanis, hogy hol olvad el és a színezett lé a fehérre festett házfalra/ajtóra csurog-e vagy egy fa alatt pettyezi-e össze a talajt. Forrás: Mom with Five