Hogyan tehetjük az olasz kávét igazán különlegessé? – receptekkel 2016-07-14 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A kávé íze, minősége és aromája a kávékeverék összetételétől függ. A XX. század elején, egy apró torinói élelmiszerbolt laboratóriumában, Luigi Lavazza kísérletezett elsőként a különböző kávéfajták keverésével. A vállalkozó kedvű piemonti bolttulajdonos éveken át tanulmányozta a kávékeverék-készítés művészetét, tesztelte a kóstolási technikát és a pörkölési folyamatot. Tevékenysége nyomán különleges kávéreceptek születtek: különböző fajtájú és eredetű, előpörkölt, főzésre kész kávékeverékek, amelyek teltebb és harmonikusabb íze rövid időn belül forradalmi változásokat eredményezett a kávéfogyasztásban és a fogyasztók ízlésében. Ma a világon mindenki egyetért abban, hogy az igazi olasz kávé az eszpresszó. Ez az eredeti olasz kávé megtestesítője, amelynek jelentése annyit tesz: „rendelésre készült”. Az eszpresszó főzése a többi koncentrált kávétípusokéhoz hasonlóan gyors folyamat. Készítésének módja az olasz kreativitást dicséri. Az őrölt kávéból forró vízzel előállított egyszerű főzet a maga nemében egyedülálló konyhaművészeti alkotás, amely a világon mindenütt népszerű és nagy megbecsülésnek örvend. A kávéfogyasztás ma már a Föld minden részén a reggeli szertartás része – a legjobb módszer, hogy jól induljon a nap! A világ népessége több mint 20 milliárd csésze kávét fogyaszt el évente. Az életöröm, a dinamizmus és az aroma kombinációja és a sokféle íz folytán a kávéfogyasztás olyan élvezet és jutalom, amit az ember másokkal is megoszthat. De ki állítja, hogy a kávé csak forrón az igazi? A nyár kezdete kiváló alkalom arra, hogy egyszerű ám nagyszerű jegeskávé-receptekkel csábítsuk el a fogyasztókat – az ízlelőbimbókat vacsora után kényeztető, gazdag italoktól a sokféle aromával elkészíthető, bulizáshoz ideális hűs kávés koktélokig. Olasz Mandulatejes Jegeskávé Ez a Salentina módra készült kávékülönlegesség egy igazán frissítő nyári ital kávéból és mandulatejből. Fontos hogy fogyasztás előtt néhány órával elkészítsük, hogy a kávé megfelelő hőmérsékletűre hűljön. HOZZÁVALÓK 1 adag 50 ml eszpresszó 300 ml mandulatej ELKÉSZÍTÉS Főzzünk le egy eszpresszót Tegyünk 6-7 db fagyasztott mandulatej kockát egy nagy üvegpohárba Öntsük rá a kávét anélkül hogy megédesítenénk Szívószállal fogyasszuk Fagyasztott mandulatej kockák Töltsük a mandulatejet jégkockatartóba és tegyük a mélyhűtőbe legalább 3 órára Eszpresszo Martini Egy elegáns kávékoktél. 1984-ben egy meleg nyári napon Londonban egy csinos hölgy besétált egy bárba és rendelt magának egy hideg élénkítő italt. Ekkor egy Eszpresszó Martinit szolgáltak fel neki. A hagyományos piemonti Frangelico likőrrel az idei nyár slágere lehet. ELKÉSZÍTÉS HOZZÁVALÓK 1 adag egy csésze eszpresszó 30ml vodka 30 ml Frangelico 6 jégkocka 5g cukor ½ Gianduiotto csokoládé Készítsünk egy eszpesszót, majd adjunk hozzá egy kevés cukrot Tegyük bele a jeget, a cukros kávét, a vodkát és a Frangelico-t egy shaker-be és jól rázzuk össze Öntsük az elkészült keveréket egy martinis pohárba DÍSZÍTÉS Vágjuk félbe a gianduiotto csokoládét, majd egy apró bemetszés segítségével helyezzük a pohár szélére Ha szeretnénk, néhány kávészemet is tehetünk befejezésképpen az italra. Szicíliai Krém Eszpresszó A szicíliai kávékülönlegesség frissítően krémes nyári változatal a granita ropogósságát ötvözi a ricotta krém gazdagságával. ELKÉSZÍTÉS Elsőként készítsük el a granitát Főzzünk le egy presszókávét Főzzük fel a vizet a cukorral és egy kis darabka vaníliarúddal HOZZÁVALÓK 4 adag 500 ml eszpresszó 100 g cukor 50 ml víz ½ vanilla rúd 125 g ricotta sajt 25 g porcukor 4 szelet édes briós Fokozatosan adjuk hozzá a kávét, majd tegyük a mélyhűtőbe és félóránként kevergessük meg egy villával A ricotta krém és a briós elkészítése Egy elektromos habverővel keverjük el a ricotta sajtot a porcukorral addig amíg krémes keveréket nem kapunk, majd tegyük a masszát a hűtőbe. Tegyük a brióskarikákat 5 percre a 180 fokos sütőbe TÁLALÁS Először a granitát töltsük üvegpohárba, majd tegyünk a tetejére egy kanál hideg rikottakrémet és egy karika brióst. Jeges Mokka Remek recept jó minőségű kakaóból és tejszínből. A klasszikus tejszín és kakaó ízkombinációja keveredik a kávéval, amelyből nagyon finom frissítő ital készíthető. ELKÉSZÍTÉS Főzzünk egy presszót. Tegyünk jeget egy koktélpohárba, majd öntsük rá a lehűtött kakaót. Adjuk hozzá a kávét, a tetejére pedig halmozzunk egy jó nagy adag tejszínhabot. HOZZÁVALÓK 1 adaghoz 50 ml presszó kávé 50 ml hideg kakaó tejszínhab 6-7 db jégkocka 1 l tej 175 g cukor 140 g kakaópor A kakaó elkészítése Forraljunk fel 1 liter tejet. Keverjük össze a kakaóport a cukorral és adagoljuk a tejhez. Csökkentsük a hőmérsékletet, majd fokozatosan hűtsük le a mixet a kívánt állag eléréséig. Forrás: https://napidoktor.hu/index