Gyenge hidegfronti hatással, esős napunk van ma

Ma már egy gyenge hidegfront érinti a Kárpát-medencét, így az erre érzékenyeknél fejfájás, erősödő migrén jelentkezhet legáltalánosabb tünetként.

Esős nap

Délnyugatról északkelet felé mozgó széles felhősáv vonul át ma hazánk fölött, ezért a kezdetben napos keleti országrészben is erősen megnövekszik a felhőzet, és az országban többfelé várható zápor, zivatar, elsősorban az Alföldön heves zivatarok is kialakulhatnak, majd délután délnyugati irányból egyre nagyobb területen naposra fordul az idő. Kezdetben a délnyugati, délután a Dunántúlon az északnyugati szél többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödik, zivatarok környezetében pedig viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között várható. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő.

esosido

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Az időszak nagy részében még mindenhol kisüt több órára a nap, de míg az első napokban csak legfeljebb helyenként, addig a hétvégén már elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Legnagyobb eséllyel a középső és keleti megyékben, majd vasárnap már másutt is lehet csapadék.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 13, 18 fok között alakul, csütörtökön lehet ennél pár fokkal hűvösebb, illetve pénteken melegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 26, 32 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. június 13. 18,1 °C -1,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 35,0 °C (2000) legalacsonyabb hőmérséklet: 5,3 °C (1923)

Forrás: met.hu