Fűszerek, amiket alig használunk! 2017-02-28 Blog, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet Ha szeretnénk valami újat kipróbálni, vagy csak valami szokatlan, pikáns ízt adni ételeinknek, adjunk hozzájuk olyan fűszereket, melyek eddig még biztosan nem voltak a szekrényben! Vannak fűszerek, melyeket mindenki ismer és használ is nap mint nap – ám rengeteggel még csak nem is találkoztunk! Új kedvenceket felfedezni sosem késő, no és igazi élménnyé varázsolják az evést, még a megszokott ételek esetében is! Lássuk, melyek azok a fűszerek, amiket méltatlanul háttérbe szorítottak? 1.Garam Masala: Illatos, felmelegítő indián fűszer keverék, melynek neve eredetileg „forró keverék”. Nemcsak felmelegít, egy csipetnyi édes ízzel is szolgál az ételekben. A koriander különböző kombinációiból készült, fahéj, fekete bors, kardamom, szegfűszeg, kömény, gyömbér és szerecsendió felhasználásával. Komplex ízekkel fűszerezi ételeinket, ezért még a sóról is könnyedén lemondunk. Az indián konyha nagy kedvence, de ne álljunk meg itt: próbáljuk ki halhoz, csirkéhez, sertéshez, bárányhoz, zöldséges pörköltekhez, levesekhez, burgonyához, sőt, párolt vagy sült karfiolhoz is! 2.Füstölt paprika: A fűszerek egyik legnépszerűbbje! Gazdag, füstös íze elcsábít, nem beszélve a hőről, amivel felfűt! A chili és a harang paprika különböző fajtáiból készül, melyeket pörkölnek és őrölnek. Ha kedveljük a csípősebb ételeket, ideális lesz számunkra! Talán nem újdonság, hogy a paprika kapszaicint tartalmaz, ez adja a hőt is. Antioxidáns is, védi a sejteket a károsodástól. A komplex, füstös íz kiadós, egészséges ételeket eredményez, legyen szó levesekről, pörköltekről, rizses ételekről, paradicsom- vagy salsa szószról. Pácfajtákhoz is kitűnő. 3. Szegfűbors: Ha már fűszerek, akkor ezt sem érdemes kihagyni a listáról! Erőteljes, illatos és édes íze van, Közép-Amerikából származik. Különös keverék a szegfűszeg, a fahéj és a szerencsendió „főszereplésével”. A kutatók tanulmányozzák egyes részeit, azt remélve, hogy segít a rák elleni küzdelemben. A szegfűbors a karibi ételek esetében nélkülözhetetlen fűszer. Curry-hez és chilihez adva szintén izgalmas ízt kölcsönöz ételeinknek! Felmelegít, sőt, igen finom süteményekben és pudingokban is…! 4.Zellermag: Kissé kesernyés ízű a zeller koncentráltabb formája. Egészséges, mert fokozza az alacsony nátrium-tartalmú ételek ízét, azaz nem lesz szükségünk annyi sóra. Kalciumban és vasban is gazdag.Főzés, sütés előtt tegyünk belőle a húsra, levesbe, adjuk hozzá pörkölthöz, fasírthoz vagy hamburgerekhez, sőt, használjuk pácként! 5.Koriander: A fűszerek között az egyik legismertebb és legsokoldalúbb. Ennek a növényi magnak enyhe, pirított hatása és kissé citromos íze van. A kutatók vizsgálják, hogy a koriander mennyiben segíthet a koleszterinszint csökkentésében. Az őrölt koriandert mindenesetre levesekbe, pörköltekbe, húsos ételekhez és süteményekhez is használhatjuk. A zúzott koriander ugyanakkor nagyon finom hamburgerek, pácok, öntetek készítéséhez – szóval, néhány egész magot sem árt megtartani, amit nemcsak díszítésnek érdemes felhasználni! Forrás: https://napidoktor.hu/index