Felhőátvonulásokra lehet számítani, futó hózáporokkal

A Dunántúlon felhőátvonulásokra lehet számítani futó hózáporokkal, több napsütés délelőtt lehet. Keleten is várható napsütés, ugyanakkor több lesz a felhő, melyekből főként délután alakulhat ki havazás, hózápor, összességében azonban 1-2 cm-t meghaladó friss hórétegnél több még kis területen sem valószínű.

Estétől szinte mindenütt kiderül az ég, csapadék ekkor már nem lesz. A szél napközben északira fordul, és a Dunántúlon nagy területen, északkeleten pedig inkább a magasabban fekvő helyeken viharossá fokozódik, és ott akár hófúvás is kialakulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -7 fok között valószínű, a leghidegebb északkeleten és a Dráva vidékén lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +3 fok között alakul, a Dél-Alföldön a magasabb értékekkel.

Továbbra is hidegfronti hatás terheli szervezetünket. Növekszik a szervezet görcskészsége, szívkoszorúér-fájdalmak, illetve epilepsziás rohamok jelentkezhetnek. Korábban megindulhatnak a szülések. Erősebbek lehetnek a reumatikus, valamint az ízületi panaszok. Előfordulhat fejfájás, migrén, illetve szédülés. Ingadozhat a vérnyomás.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Az időszak első felében túlnyomóan napos, száraz időre számíthatunk, majd többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és több helyen valószínű havazás. Pénteken nagy területen viharos lesz az északi szél.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 20 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7 és -15 fok között alakul, de szombatra virradóan a havas, szélvédett körzetekben -16, -20 fok is lehet, illetve hétfőre néhány fokot mérséklődik a fagy szorítása. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti -3, -11 fokról az időszak második felére +2, -8 fokig emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 3. 0,3 °C +0,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 12,5 °C (1992) legalacsonyabb hőmérséklet: -19,2 °C (1954)

Forrás: met.hu