Egyre többen sportolnak Magyarországon

Nagy sikert aratott a vasárnapi Coca-Cola Testébresztő XVI. Családi Mozgásfesztivál, amelyen 90 mozgásfajtát próbálhattak ki a fővárosi Kopaszi-gátra kilátogatók. A szervező Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) a korábbi évek női sportnapjainak lebonyolítását követően 2014-ben úgy döntött: idén az egész családra kiterjeszti a programokat. A rendezvényt követően Czene Attila, az MSZSZ elnöke úgy értékelt: elérték a céljukat.

„Sokan óva intettek bennünket, hogy ingyenes programokat hirdessünk meg, mondván, hogy az emberek nem fognak eljönni, mert nem érzik majd az értékét. Ehhez képest most többen voltak, mint a tavaly. Azt is örömmel láttam, hogy nemcsak a fiatalabb hölgyek látogattak ki, hanem férfiak, gyerekek és nagyszülők is. Vagyis sikeres volt a rendezvény, mert meg tudtuk mozgatni a családokat. A Kopaszi-gát pedig remek választás volt, az ilyen szabadidősportos parkokból kellene több. Nem titok, ennek a koncepcióján is dolgozunk a szövetségben… ” – mesélte Czene Attila.

polgar_judit_czene_attila

Magyarországon egyre nő a sportoló emberek száma – hangsúlyozta a Családi Mozgásfesztivál fővédnöke, Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár.

„Ahogy ezen a rendezvényen is érzékelhető, évről évre a lakosság egyre nagyobb hányada mozog rendszeresen. Az elmúlt három esztendő munkájának köszönhetően öt százalékról 15 százalékra nőtt a sportoló felnőttek száma, sportoló gyermekből pedig százezerrel lett több. Ezen az úton akarunk tovább haladni, hogy egészséges nemzedékeket neveljünk fel. Szeretnénk, ha 2018-ra ötszázezer igazolt utánpótláskorú sportoló lenne az egyesületeknél, és több mint egymillió gyermek sportolna mindennap, legalább az iskolai testnevelés keretei között” –  tette hozzá Dr. Simicskó István.

A rengeteg érdeklődőn kívül élsportolók is részt vettek a sportnapon. Polgár Judit férjét és két gyermekét is magával hozta.

mozgasfeszt_

„Örömmel jöttem, és tetszik, hogy itt rengeteg dolgot ki lehet próbálni. Az emberek szemmel láthatóan pörögnek, élvezik az ittlétet, ami nem gyakori látvány, amikor a mindennapok során az utcán megyek…” – mondta a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe az idén beválasztott sakk nagymester.

Büchler Zsolt, a magyar karate válogatott szövetségi kapitánya szerint sportága nem áll messze a Kopaszi-gáton látottaktól.

„Jelenleg mintegy 45 ezren karatéznak Magyarországon, és ennek csak egy kis része komoly élsportoló. A túlnyomó többség inkább szabadidős sportolónak számít, akik hetente két-három edzésen vesznek részt, és leginkább azért karatéznak, hogy a testüket és a szellemüket karbantartsák” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

hot_iron

Az MVM-Paks NB I-es labdarúgó csapatának két játékosa, Eppel Márton és Kovács Gábor megérkezésük után rögtön pingpong ütőt ragadtak.

„Nekem személy szerint, de talán a legtöbb sportolónak is az úszás az egyik legjobb kiegészítő sportág” – mondta Eppel Márton. – „De ugyanolyan jó, ha valaki elmegy futni vagy fallabdázni. Tulajdonképpen minden sport, ami átmozgat, az jó.”

Forrás: