Édes álom: ropogós mákos-citromos keksz 2017-10-17 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Nagyon sokféle keksztípus létezik, nálunk a ropogós változatok az első számú kedvencek, abból is a mákos-citromos ízesítésű az abszolút nyerő. Miután ezt így tisztáztam magamban, jöhetett a megvalósítás, vagyis az érdemi munka. Lapos, keskeny, hosszú… Ez a három szó lebegett a szemem előtt, miközben a neten szörföztem a képtalálatok között. Úgy indultam neki, hogy kelleni fog egy sós és édes recept is, az elvárásaim között pedig ott szerepelt, hogy az elkészítése legyen egyszerű és gyors. Túl sokat kívántam volna? Eleinte úgy tűnt, hogy igen. Nagyon sok klassz receptet találtam, amely a végeredmény formáját tekintve tökéletes lett volna, de vagy keleszteni kellett őket, vagy néhány órán át pihentetni a hűtőben, nekem pedig erre este kilenc óra után nem nagyon van időm. Ja, mert persze én legtöbbször akkor tudok sütni, amikor végre mindenkit ágyba parancsoltam. Vagyis késő este… de legalább isteni illatok között hajtuk álomra a fejünket. Ez is valami. Aztán szembejött Piszke receptje. Először csak a képet láttam, de utána gyorsan a receptet is elolvastam. És tudtam… tudtam, hogy ezt kerestem. Az alap egy citromos, ropogós keksz, amelyet számtalan módon lehet variálni. Az eredetiben mákos-szezámos változat olvasható. Én nem vagyok nagy barátságban a szezámmaggal, ezért azt kihagytam. Vannak fura szokásaim, na. A milánói makarónit is kovászos uborkával eszem. De ez a keksz maga az álom szezámmag nélkül is. Olyan igazi keksz. Mákos-citromos keksz Előkészítési idő: 10 perc Főzési, sütési idő: 12 perc Összes idő: 22 perc Hozzávalók 25 dkg liszt ½ zacskó sütőpor 6 gramm szódabikarbóna 1 csapott kávéskanál só 10 dkg puha vaj 15 dkg cukor 1 tojás 2 evőkanál frissen facsart citromlé 1 citrom reszelt héja 3 dkg mák (NEM őrölt) 1 evőkanál barnacukor Elkészítés Keverjük ki a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást és keverjük össze alaposan. Adjuk hozzá a citromot és a reszelt citromhéjat is. Keverjük bele a száraz hozzávalókat és robotgép segítségével állítsuk össze a tésztát. Egy kis tálban keverjük össze a barnacukrot és a mákot, tegyük félre. Vegyük magunk elé a nyers tésztát és csípjünk le belőle diónyi darabokat (max. 2 dkg/db). Gömbölyítsük ki őket és forgassuk meg a mákos cukorban. Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és ültessük rá 2-3 centiméter távolságra a tésztagombócokat. Kézzel lapogassuk őket kb. fél centiméter vastagra. Süssük őket 12 percig, amíg szép aranybarna színt nem kapnak. A kekszek sütés után még puhák, ha teljesen kihűltek, akkor lesznek ropogósak. Megjegyzés Én a tálból kiszóródó mákos cukrot felszedegettem a gombócokkal és beléjük gyúrtam. Forrás: Mom with Five