Csak természetesen: madáretető almából 2017-11-01 Blog, Egészséges otthon, Lakberendezés Megosztás: Tweet Mivel csalogassuk ki a gyerekeinket a nem-szeretem időben a friss levegőre legalább rövid időre? Etettessünk velük madarakat! Egy teljesen ehető, almából készült madáretetőre bármilyen madár rárepülne. Az őszi-téli időszakban gyakran van nem-szeretem idő. Kicsit esik, nagyon fúj, ködös nappal, hideg este, de én ilyenkor is fontosnak tartom, hogy ha rövid időre is, de a gyerekeim kiszabaduljanak a lakásból a friss levegőre. Muszáj. Ezt diktálja az élet- és a túlélőösztönöm. Ha hosszabb ideig vagyunk bezárva a lakásba, akkor bizony előfordul, hogy hamarabb fogy el a türelem. Nálam is és náluk is. Ilyenkor muszáj valamivel megszakítani a kört. De mit lehet csinálni egy parkban, amikor az ősz már nem a szebbik arcát mutatja, hovatovább beköszöntött a tél, de még nincs hó? Csak úgy sétálgatni elég unalmas, még csak érdekes/értékes terméseket, szép színes faleveleket sem lehet gyűjtögetni. A madártetetést viszont mintha pont erre az időszakra találták volna ki! Olyan igazi 2in1 tevékenység: a gyerekek és a madarak is egyformán élvezik. Ennél még egy fokkal jobb, ha magát a madáreleséget/madáretetőt is a gyerekek készítik el és nem valami bolti változatot aggatunk a fákra, bokrokra. Így a négy fal közötti időre is jut egy kis béke. Nagyon sokféle madáretetőt készítettünk már, alapanyagként leggyakrabban kiürült konzervdobozt, tejes dobozt vagy befőttes üveget használtunk. De ezek az etetők bármennyire is újrahasznosított anyagokból készülnek, mégiscsak terhelik a környezetet, hiszen nem bomlanak le. Milyen hát egy tökéletes madáretető? A teljesen ehető, almából és magokból készült változat ellen a legelkötelezettebb természetvédőnek sem lehet kifogása. Ehető madáretető almából Hozzávalók 1 nagy, egészséges alma félbevágva, kicsumázva hurkapálca, dugó zsinór/spárga/szalag marha faggyú/liba vagy kacsa háj/vaj magok Elkészítés vegyük magunk elé a kicsumázott, félbevágott almákat: nagyobbítsuk meg az alma közepén lévő lyukat, ahol eredetileg a csumája volt, de vigyázzunk, hogy maradjon körülötte elég gyümölcshús vágjuk le egy 10-12 cm-es darabot a hurkapálcából és szúrjuk a tetején az almába és vezessük rajta végig, majd a másik végén egy kis darab dugóval rögzítsük, nehogy lecsússzon az alma róla kössük egy darab spárgát a hurkapálcikára (ennél fogva tudjuk majd felakasztani) vegyünk egy kisebb adag faggyút/hájat vagy vajat és keverjük össze magokkal töltsük az alma közepébe és tegyük a hűtőbe megdermedni a zsinórnál/spárgánál fogva lógassuk fel a teljes egészben ehető madáretetőt a kiszemelt helyre Jó, ha tudjuk sokan használnak zselatint az ilyen típusú madáretetők elkészítéséhez: a madaraknak a zselatin nem elegendő energiaforrás a téli időszakban, ezért ha tehetjük, használjunk inkább faggyút/hájat/vajat/margarint vagy Camambert típusú sajtot az állati zsiradék nemcsak magas energitartalma miatt, hanem állaga (fagyban is képlékeny) miatt is fontos madáreleség a gyengébb csőrű madarak számára az alma mellett ha a faggyút és a hájat néhány óráig szobahőmérsékleten tároljuk vagy meleg vízbe tesszük, akkor kellően képlékennyé, gyurmaszerűvé válik és így már könnyen összekeverhetjük a magokkal (további információ: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) Forrás: Mom with Five