Készítsünk madáretetőt!

Fontos etetnünk a madarakat télen, számukra ugyanis életmentő lehet az emberek által kirakott étel. Lássuk, milyen téli madáretetőt készíthetünk saját kezűleg!

Az egész családot bevonhatjuk, adjon enni mindig más a madaraknak, akik hálásak lesznek ezért, mi pedig az ablakból gyönyörködhetünk bennük! Ha nem is szánunk pénzt rá, a madáretető saját kezűleg is elkészíthető, ráadásul remek móka, kreatív időtöltés a család számára. Csak egy dologra ügyeljünk: ha egyszer elkezdtük etetni a madarakat, ne hagyjuk abba, amíg meg nem érkezik a tavasz!

Fenyőtoboz etető: borítsuk be mogyoróvajjal és kukoricával! Mazsola, áfonya és tulajdonképp bármilyen mag mehet bele. Tekerjük vegyes madáreleségbe (de nem muszáj), és akasszuk fel az udvarban!

Régi karácsonyfa etető: ha a karácsony elteltével kirakjuk a kertbe a fenyőt, kiváló madáretető válhat belőle. Akasszunk rá áfonyát és fenyőtoboz etetőket (mintha díszek lennének)! Kerüljön mogyoróvaj az ágakra, és mivel a madaraknak szükségük van zsírra télen, faggyút is akasztgassunk a fára!

Péksüteményes madáretető: vonjunk be egy péksüteményt mogyoróvajjal, forgassuk vegyes madáreleségbe és/vagy kukoricába, és akasszuk fel egy fára! Ha a madarak elfogyasztották, cseréljük ki!

madareteto2-001

Műanyag flakonos madáretető: készen is kapható, de ez a madáretető saját kezűleg is elkészíthető. A flakon mindkét oldalán vágjunk apró lyukakat, az aljától nagyjából ¼ távolságra. Rakjunk bele ülőrudakat, melyek elég hosszúak ahhoz, hogy a palack mindkét oldalán elbírjanak egy-egy kis madarat!

A lyukaknak viszont nagyobbaknak kell lenniük, minthogy csak a rudak férjenek bele, így a madarak hozzáférhetnek a magvakhoz, de külön etető lyukakat is vághatunk kissé feljebb, mint ahol az ülőrudak helyezkednek el. Ha kész az etető, töltsük meg – tölcsér segítségével – magvakkal!

Apró lyukakat a palack aljára is fúrhatunk, hogy engedjük távozni a nedvességet. A műanyag flakonra kis kötelet vagy drótot szerkesztünk, ennél fogva lógatjuk majd az ágra. A műveletet fejjel lefelé is végezhetjük, úgy, hogy a fedél lefelé mutasson. A flakon alján fúrt két kis lyukba húzzuk a drótot, majd a két végét csavarjuk össze és kialakul a hurok.

Cheerios madáretető: Cheerios gabonapehely, vagy bármilyen kerek, közepén lyukkal ellátott, hasonló gabona kell hozzá. Vonjuk be őket mogyoróvajjal, és akasszuk a bokrokra!

Mi mindent akaszthatunk ki még a madaraknak? Kiváló számukra, ha a téli madáretető tartalmaz fekete olajos napraforgómagot, mogyoróvajat, faggyút, vegyes magvakat, törött kukoricát és gyümölcsöt. Ne feledjük, hogy a madaraknak fehérjére, zsírra és szénhidrátra van a legnagyobb szükségük a hideg hónapokban!

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.