Borult, csapadékos, szeles nap várható- délután melegfronti hatással

Általában borult lesz az ég, de főleg délután nagyobb eséllyel az ország déli felében kisebb elvékonyodások, felszakadozások lehetnek a felhőzetben. Az ország több részében szeles napra számíthatnak.

Szeles, néhol esős őszi nap

Az északi, északkeleti szél nagy területen élénk, főként az Alföld középső területein erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8 fok között várható, északi hegyeink völgyeiben lesz a leghidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között alakul, nyugatról kelet felé növekvő értékekkel.

Eleinte fronthatás nem veszi igénybe szervezetünket. Délutántól számíthatnak gyenge melegfronti hatásra a keleti országrészben élők. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, álmatlanság. Csökkenhet a koncentráló képesség, mind az utakon, mind pedig a munkában.

szeles_ido1

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán átmenetileg válhat szakadozottá a felhőzet, napos időszakok főként pénteken lehetnek. Az időszak elején és végén többfelé, közte csak helyenként várható eső, zápor.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 50 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 9 fok között alakul, a péntek hajnal lehet hidegebb, ekkor a minimum északkeleten 0 fok közelében valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 8, 12 fokról 12, 18 fok közé emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. október 9. 8,3 °C -4,6 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 27,5 °C (1935) legalacsonyabb hőmérséklet: -1,3 °C (1979)

Forrás: met.hu