Baj van a szemünkkel? – Íme a leggyakoribb szemproblémák 1.rész

Homályos látás, foltok, vakító fény éjszaka – olyan panaszok ezek, melyek a szemproblémákkal küzdőknél a leggyakrabban felmerülnek. Mindegyik lehet közülük ártalmatlan bosszúság, de akár egy betegség korai jele is. Melyek a legsűrűbben előforduló szemproblémák?

Sok esetben nem könnyű megkülönböztetni egymástól, hogy vajon egy látásmódosulással járó szemprobléma bosszantó, de ártalmatlan, vagy súlyos betegség első jele. Ahhoz, hogy pontos diagnózist kapjunk a szemünkkel kapcsolatos gondunkról, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulnunk.

De vessünk egy pillantást rá, melyek a leggyakoribb szemproblémák?

1.Színtévesztés: a teljes mértékű színtévesztés ritka szemprobléma, inkább enyhébb változatai ismertek. A teljes színvakságnál a színezett üvegek is segíthetnek.

2.Közellátás (myopia): a távolban levő dolgok homályosak számunkra, de közelre jól látunk. Jellemzően akkor alakul ki, ha egyik vagy mindkét szülőnél volt ilyen vagy ha sokat olvasunk közelről. A közellátás megnehezíti a vezetést, a sportolást, vagy akár csak a tévézést is. A tünetek közé sorolható a homályos látás, bandzsítás, kimerültség. Ahhoz, hogy korrigáljuk azt, szemüveget kell viselni, kontaktlencsét, de egyes esetekben jól jöhet a műtét is.

3.Távollátás (hyperopia): sokan születnek enyhe távollátással, de kinövik azt gyermekkorban. Ám ha tartós marad a szemprobléma, az azt jelenti, hogy a távol levő dolgokat látjuk jól, ám a közeliek homályosak. Így az olvasás, a kötögetés nem megy jól. Ez a szemprobléma jellemző egyes családoknál, tehát már a felmenőknél is észrevehető volt. A tünetek közé tartozik az olvasás nehézsége, éjszakai homályos látás, a szem erőltetése, fejfájás. Szintén szemüveggel kezelhető, vagy kontaktlencse viselésével. A műtét ugyancsak megoldás lehet.

4.Időskori messzelátás (presbyopia): görög neve valóban „öreg szemet” jelent. A legtöbb ember 40-es éveiben veszi észre e szemprobléma jelenlétét, a szemlencsék kevésbé rugalmasak, nem tudják formájukat változtatni, hogy jobban fókuszálhassanak tárgyakra, olvasási távolságban. Ilyenkor olvasószemüveget vagy bifokálisat szokás hordani, amely korrigálja a közeli- és a távoli látást is. Kontaktlencse is létezik kifejezetten erre a szemproblémára.

Mi történik közellátás esetén?

Az ok általában az, hogy a szemgolyó túlságosan megnyúlt, de a lencse és a szaruhártya is furcsa alakot vehet fel. A fénysugarak csak a retina elejére vetülnek, ahelyett, hogy közvetlenül belejutnának. Ez az érzékeny membrán alkotja a szem hátsó részét, és jeleket küld az agyban a látóidegen át.

A közellátás gyakran fejlődik ki iskoláskorban, tinédzserkorban, ezért gyakran kell szemüveget cserélni az ilyen gyerekeknél, ahogy nőnek. A helyzet a húszas éveikre stabilizálódik.

Mi a helyzet távollátáskor?

Ha a szemgolyó túl rövid, vagy a lencse, a szaruhártya furcsa alakú, létrejöhet a távollátás. A fénysugarak a retina mögötti részre fókuszálnak, így a közeli tárgyak homályosak. A távolság megítélése is nehézkes lehet. A súlyosan távollátó gyerekeknél gyakran fordul elő kancsalság (strabismus) vagy gyenge látás (amblyopia), nem tudnak jól olvasni. Ezért javasoltak a kicsiknek a látásvizsgálatok.

Szemtengelyferdülés (asztigmatizmus)

Egy szemprobléma, amely akár csak egyik, akár mindkét szemet érinti, bármely távolságra nehezíti a látást – akkor történik meg, ha a szaruhártya, az úgymond „tiszta ablak”, mely a szem elejét fedi, nem illeszkedik megfelelően. Így a fénysugarak nem tudnak egy bizonyos pontra fókuszálni a retinán, sok helyre szóródnak szét. Kontaktlencse vagy szemüveg ezt a gondot is korrigálni tudja, de a műtét is megoldás. A tünetek közé tartozik a homályos látás, fejfájás, kimerültség, szemfáradtság.

A fénytöréses szemműtét

Álmodtunk már arról, hogy jól látunk, szemüveg nélkül? A műtét, mely a szaruhártya átformálásra alkalmas, korrigálja a közellátást, a távollátást, az asztigmatizmust, méghozzá 90 százalékos sikerrel. Az operáció akkor nem javallott, ha súlyosan szárad a szemünk, illetőleg a szaruhártya túl vékony vagy nagyon furcsa az alakja. Súlyos látásproblémák esetén sem javasolt. A mellékhatások között szerepel a tükröződés, vagy a fényérzékenység.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php