Alvásterápia – új magyar módszer a stressz kezelésére

Korunk egyre jobban terjedő és  elsősorban az életmóddal és a táplálkozási szokásokkal összefüggésbe hozható állapotának, a stressznek a  csökkentésére  irányuló új módszert dolgoztak ki magyar szakemberek.

A fizikai teljesítőkészség és a lelki állapot, valamint az alvás vonatkozásait vizsgálva – a pihentető alvás feltételeinek kialakításával, a szervezet regenerálódásának biztosításával – a kísérletben részt vevők jelentős eredményeket értek el.

Mindenekelőtt javult az alvásuk minősége,  stressztűrő képességük erősödött,  és mindezek következményeként nappali teljesítőképességük is a korábbiakhoz képest jelentősen megnőtt. A Benyovszky Alvásközpont  pszichológusai, pszichiáterei és alvásterapeutái folyamatosan végzik a módszer tesztelését,  a stresszoldás új módszerének a kiterjesztését munkaegészségügyi és pályaalkalmassági területeken való alkalmazására is.14050A Benyovszky alváskutató csoport tagjai,  neurológusok, pszichológusok, pszichiáterek és alvásterapeuták, a közelmúltban  kifejlesztettek egy olyan módszert, amely a rosszul alvó biológiai ritmusait feltérképezve segít ezek összehangolt működését újra megvalósítani. A néhány alkalmat igénylő módszer segítségével az alvásszakemberek  megtanítanak olyan praktikákat,  amellyel a folyamatos  feltöltődés lehetősége nemcsak éjszaka, hanem a nappali ébrenlét folyamán is megvalósul.

Miközben az életünk szinte valamennyi területét jellemző rohanás az éjszakai alvás idejét rövidíti meg, előbb-utóbb megtapasztaljuk: az alvásmegvonás, a pihentető alvás hiánya kikezdi egészségünket, felborítja életritmusunkat, széttördeli testünk és lelkünk harmóniáját. A szakemberek szerint érdemes  visszahódítani  az alvást a testünknek és a lelkünknek. Így lehetünk tudatos, okos alvók, ha megértjük és megszívleljük az alvásszakértők tanácsait. Miközben az emberiség egyre kevesebbet és egyre nyugtalanabbul alszik, érdemes kilépni a hajszoltságból, és megadni a szervezetünknek, amire nagy szüksége van.751A menedzserbetegség már régóta egy jól ismert tünetcsoport. Ez a válság óta  egyre több ember számára  olyan mértékben fokozódott, hogy az eddigi stresszkezelő technikák már nem minden esetben bizonyultak hatékonynak. Közismert, hogy az alvás minősége és a stressz között  igen szoros a kapcsolat. A rosszul alvó ember stressztűrő képessége alacsony, a pihenten ébredő pedig sokkal jobban teljesít napközben is.

A budapesti klinikai negyedben működő alváslaboratóriumban évek óta végeznek olyan kutatásokat, amelyek a stressz és az alvás összefüggéseit vizsgálják. Végeznek – többek között –  alvásciklus vizsgálatokat, elalvási-, átalvási- és ébredési teszteket, valamint alvásminőség méréseket a nemzetközi standardok és  saját kutatási szisztémák felhasználásával.11009Az új hazai módszer segítségével megismerhetjük az alvás új dimenzióit, és közvetlenül alakíthatunk ki alvástudatot, amely nemcsak a pihenésünkre, hanem a nappalainkra és az egész életvitelünkre hatással lesz. A módszer 2×1,5 óra alatt elsajátítható és általa a stressz  szervezetre gyakorolt káros hatásai nagymértékben csökkenthetőek.

Az eddigi tapasztalatok alapján, aki megismerte és megtanulta az alvás éltető módozatait, megismerhette az egészség megőrzésének az egyik feltételét, a nélkülözhetetlen éjszakai energiaforrás stresszoldó erejét is.

A módszer hazai kidolgozója, és az alvásterápiás kezelőcsoport vezetője Dr. Hermánné Fogarassy Éva pszichológus, vezető alvásterapeuta, akinek egészségpszichológiai, alváscoaching  tevékenysége külföldön is ismert. Az adaptív életmódformák kidolgozásában, valamint a tudatos életvezetés területén végzett kutatásai és gyakorlati tevékenysége az új magyar alvásterápiás stresszkezelési  módszerének a  nemzetközi sikerét is előrevetítik.

Karácsonyi ajándékvadászat

144787Hoppá! Rátaláltál egy ajándékkosárra ebben a  cikkben. Gyűjts  össze további 4 darab  ugyanilyen ikont, majd küldd el nekünk a cikkek címeit a [email protected] e-mail címre december 20-ig. Ha a szerencse rád talál, értékes ajándékokat nyerhetsz!

A partnereink oldalain megtalált további 5 ikonnal növelheted az esélyeid a sorsoláson.

shopping.hu, napidoktor.hu, napiotthon.hu

Forrás: