Álmatlan változókor?

A menopauza felé közelítő nőknél gyakran fordulnak elő hőhullámok. Az amerikai Stanford Orvostudományi Egyetem kutatói az alvászavarok és a hőhullámok közötti kapcsolatot vizsgálták a változókor függvényében.

A változókor a hibás?

A kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy mivel a hőhullámok gyakran jelentkeznek az éjszakai órákban, ezért következményes alvászavarokhoz vezethetnek a középkorú nőknél. A vizsgálat során figyelembe vették, hogy más, a menopauzához kapcsolódó jelenség (pl. depresszió vagy éppen nyugtalanság) is okozhat alvászavart.

Vizsgálatuk során 982, 35 és 65 év között nővel készítettek telefoninterjút, kitérve az esetleges álmatlanságra, hőhullámaikra és általános egészségi állapotukra.

A vizsgálatba bekerült hölgyeket két fő csoportba osztották: perimenopauzában lévő nők (legalább egy menstruációs ciklusuk volt az elmúlt egy évben) és postmenopauzában lévő nők (nem volt ciklusuk egy éve). Álmatlanságnak tekintették, ha az alany legalább heti háromszor nem tudott elaludni vagy éjszaka felriadt.

álmatlan változókor

A perimenopauza csoportban 79, a postmenopauza csoportban 51 százalékban fordultak elő hőhullámok. Álmatlanságról az első csoportban 57, a másodikban 51 százalékban számoltak be a nők.

Noha álmatlanságot több tényező is okozott, a heves hőhullámokat okolta a legtöbb nő. Akiknél ilyen heves formában jelent meg a tünet, azok 81 százalékban szenvedtek álmatlanságban.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy az álmatlanság elsősorban a menopauza kezdetén jelentkezik. “Tanulmányunkban igazoltuk, hogy a menopauza körüli hőhullámok alvászavarhoz vezetnek. Ez a vizsgálat az első, ami úgy igazolja a kapcsolatot, hogy közben kiküszöböli a más okból jelentkező alvászavarokat” – mondta Dr. Maurice Ohayon, a kutatás vezetője.

A tudós azt javasolja az orvosoknak, hogy az alvásproblémákkal küszködő középkorú nők esetében elsősorban a hőhullámokat igyekezzenek kezelni, így az alvás minősége is javulni fog.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.