Aki Astra Zeneca oltást kapott azt érintheti ez a friss bejelentés!

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteki közleménye az Astra Zeneca vakcina és a vérrög képződés kapcsolatáról közöl új infókat.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem javasolja az Astra Zeneca vakcina második adagjának beadását azoknak, akinek az első adag beadása után lecsökkent a vérlemezkeszáma. Az ő esetükben állhat fenn ugyanis a vérrögképződés esélye. Az ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) szerint

elképzelhető az összefüggés

az oltóanyag és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között. Azoknál, akiknél fennállhat a vérrögképződés esélye, az AstraZeneca-vakcina első adagjának beadásától számított három héten belül ellenőrizést kell végezni. A vérrögök alacsony vérlemezkeszám miatti kialakulásának esélye nagyon ritka.

 

Az EMA korábban rendkívüli vizsgálatot folytatott

a Vaxzevria mellékhatásaival összefüggésben. Március elején és azóta ugyanis több ország bejelentette, hogy elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggeszti az oltóanyag használatát. Előtte több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. Az uniós gyógyszerügynökség április elején döntött úgy, hogy a Vaxzevria oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina “nagyon ritka mellékhatásaként”. Kiemelték: a vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

A jövőben is várhatók újabb koronavírusok, de az eddigi vakcinatechnológiák egyszerre csak egy koronavírus ellen képesek védelmet kialakítani. Nemrégiben azonban kifejlesztettek egy olyan oltóanyagot, mellyel védelem nyerhető az összes ismert emberi koronavírus ellen.

COVID – Jöhet az univerzális vakcina

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.