A szemünk a kulcsa annak, hogy meddig élünk

“A szem a lélek tükre”, a mondás szerint, de az  egészségünkről is sokat elárul. Például a szemszárazság a reumatoid artritisz jele lehet.

A magas koleszterinszint miatt fehér, szürke vagy kék gyűrű alakulhat ki a szem színes része, az úgynevezett írisz körül. A szivárványhártyát körbeölelő rézszínű aranygyűrű a Wilson-kór egyik fő jele, egy ritka genetikai rendellenességé, amely az agyban, a májban és más szervekben réz felhalmozódását okozza, ami lassan de biztosan mérgezi szervezetet.

Tisztában vagy ezekkel a szemészeti alapfogalmakkal?


És ez még nem minden:

A szem hátsó részén, a retinának nevezett erek károsodása a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség, sőt a rák, valamint a zöldhályog és az időskori makuladegeneráció okozta idegkárosodás korai jele lehet. A betegségek jeleinek ellenőrzése az egyik fő oka annak, hogy az orvos az éves szemészeti vizsgálat során kitágítja a szemünket, hogy a mélyére lásson.

Foto:123rf.com


Egy új tanulmány szerint -amely első a maga nemében – a retina egy egyszerű, nem invazív módszerrel is képes lehet meghatározni testünk valódi biológiai korát – amely lehet, hogy tükrözi a kronológiai életkorunkat, de az is előfordulhat, hogy a testünk idősebbnek számít a valódi életkorunknál.

Az orvosok szerint a szem hátsó részének mélyére tekintve sokat megtudhat az orvos az egészségünkről.


“A retina egyedülálló, hozzáférhető “ablakot” kínál a szisztémás érrendszeri és neurológiai betegségek mögöttes kóros folyamatainak értékeléséhez, amelyek a halálozás fokozott kockázatával járnak együtt” – írta a tanulmány szerzője, Dr. Mingguang He, a Melbourne-i Egyetem és az ausztráliai Szemészeti Kutatóközpont szemészeti epidemiológiai professzora. A tanulmányt a British Journal of Ophthalmology című szaklapban tették közzé.

Foto:123rf.com

” Szélesebb körű vizsgálatokat kell még végezni többféle populáción, de ez a tanulmány már most rávilágít arra, hogy a szem egyszerű, nem invazív vizsgálatai segíthetnek a betegek általános egészségi állapotáról való felvilágosításban, és remélhetőleg hasznosak abban, hogy a betegek megértsék azokat a változtatásokat, amelyeket nem csak a szemük, hanem általános egészségük javítása érdekében szükséges megtenniük” – írta Garg.

Forrás: Napidoktor.hu