4 + 1 tipp, hogy az ételmaradék mennyiségét csökkentsünk a konyhánkban!

Ha képesek vagyunk mérsékelni az ételmaradék mennyiségét otthonunkban, azzal jelentős mértékben minimalizáljuk a környezetre gyakorolt, romboló hatást. Lássuk, mit tehetünk.

Hogyan csökkenthetnénk le a konyhánkban keletkezett ételmaradék nagyságát?

Ez nemcsak azt jelenti, hogy összességében kevesebb ételt kell előállítani, ha mérsékelni akarjuk a környezetünk pusztítását – számos más, negatív hatással együtt, mely az élelmiszer-előállítás „mellékterméke”. Hanem azt is, hogy kevesebb maradéknak kell a kukába kerülnie, amely, valljuk be, nemcsak a környezet számára jótékony: a költségvetésünkre nézve is az.

Az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentése tulajdonképpen nevetségesen egyszerű, noha még a környezet-szakértők közül sem tesz meg érte mindenki a lehető legtöbbet. Pedig csak egy kis tervezésre, szervezésre van szükség és arra, hogy megtanuljunk néhány új szabályt.

Lássuk a tippeket, mit tehetünk azért, hogy kevesebb legyen otthon az ételhulladék!

1.Fagyasszuk le!

Számos tévhit kering arról, mely élelmiszereket lehet, illetve nem lehet lefagyasztani. A csomagolások közül sok nem is tartalmaz erre vonatkozó információt. Ám ha valami lassan lejár és valószínűleg a kukába kerülne, mindig nézzük meg, lefagyasztható-e. A gyümölcsök és zöldségek az élelmiszerek egyik legnagyobb csoportját alkotják, melyeket el lehetne tenni későbbre, fagyasztással.

A leginkább lefagyasztható gyümölcsök, zöldségek:

  • Banán: kifagyasztva akár süteménybe, turmixba, smoothie-ba is felhasználható.
  • Gomba: ha kivesszük a fagyasztóból, ideális lehet pörköltbe vagy a pizza tetejére!
  • Hagyma: túl sokat vettünk belőle? Vágjuk fel és fagyasszuk le következő alkalomra, amikor szükségünk lesz rá.

fagyasztott ételek

2.Kétszer is nézzük meg a lejárati időt!

A szupermarketekben sem árt az óvatosság, noha nagyon odafigyelnek a gyártási- és a lejárati dátumok feltüntetésére, hiszen senki sem akarja az emberek millióit megbetegíteni, majd viselni ezért a felelősséget. A napokat egy kicsit ki lehet tolni, vagyis a termék még nagy eséllyel jó pár nappal a lejárata után – nem kell rögtön kidobni. Ha bizonytalanok vagyunk, online is tájékozódhatunk afelől, mely ételeket ehetjük meg még nyugodtan a lejárati idő környékén.

3.Tervezzünk előre!

A legegyszerűbb módja annak, hogy ne kelljen kidobnunk semmilyen maradékot, ha megtervezzük előre a hetet vagy néhány napot. Sokan nem teszik ezt, mondván, nem tudják, mit szeretnének majd enni pár nap múlva. Pedig nagyon előnyös előre átgondolni, hiszen akkor csak azt vesszük meg, amire tényleg szükség lesz. Ez nem egyenlő azzal, hogy azonnal el kell dönteni, mit fogunk enni, hiszen még az alapanyagokból is készülhet többféle étel. Csak megközelítőleg kell tervezni, mit vásároljunk és mennyit, hogy az adag éppen elegendő legyen.

étel kidobása

A konyha legszükségesebb élelmiszereiből nem árt, ha van elég: olajból, fűszerből, tésztából, rizsből, konzerv áruból. Ha ezeket tároljuk, igen rugalmasak lehetünk a heti menüt illetően.

4.Vásároljunk gyakran és helyben

Ha a tervezés nem szokásunk, a gyakori vásárlás lehet a megoldás. Ezzel csupán a következő néhány étkezésre szerezzük be a hozzávalókat, így csak alig vagy egyáltalán nem lesz hulladék. Vegyük meg a szükséges dolgokat helyben, ennek több előnye is van: támogatjuk a helyi gazdaságot és friss terméket kapunk. A szupermarketekben megvehető élelmiszerek közül nem kevés a fél világot átutazta, mire eljut hozzánk, aminek jelentős hatása van a környezetünkre is…

Ha helyben vásárolunk és szezonális termékeket veszünk, azok tovább elállnak, kevesebbet fogunk kidobni belőlük és maximális tápanyagtartalommal látnak el bennünket, összehasonlítva őket a tömeggyártott ételekkel.

+1 tipp: Tartsuk meg a burgonya héját! Mossuk meg, fűszerezzük és süssük meg sütőben, ízletes házi sült krumpli lesz belőle!

 

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu