Ne éljünk olívaolaj nélkül! – 20 szokatlan felhasználási mód, amit ki kell próbálnunk!

Ezt a csodálatos olajat már az ókorban nagyra tartották az emberek, nemcsak íze, hanem egyéb felhasználási lehetőségei miatt is. Számos esetben lehet segítségünkre az olívaolaj. Biztosan találunk a tippek között olyat, amit nem is gondoltunk róla!

Az olívaolaj ősidők óta kedvelt és széleskörben használt, csodás jellemzőkkel bíró anyag. Nemcsak főzni, ízesíteni lehet vele, a ház körül is számos módon alkalmazható, nem is szólva erőteljes hidratáló és gyógyító tulajdonságairól a hajon és a bőrön. Nézzük most meg szokatlan hasznosítási módjait!

1.Festék leszedés

Ha a kezünk tiszta festék, netán valamilyen ragacsos anyag borítja, amit nehéz leszedni, próbáljuk megdörzsölni olívaolajjal, amelyet egy kis sóval vagy cukorral keverünk. A festék lejön, a bőr pedig puha és szép lesz, hiszen egyúttal le is hámlasztottuk.

2.Szemfesték eltávolítás

Még a legvastagabb sminket is képes hatékonyan leszedni az olívaolaj, olyan erővel rendelkezik! Öntsünk belőle egy keveset a vattapamacsra, majd dörzsöljük meg vele az arcunkat, ahogyan máskor tesszük a smink leszedésénél.

3.Bútor ápolás

Az olívaolaj segít eltávolítani a port a bútorról és ragyogást ad neki. Egy rész citromléhez adjunk egy teáskanál olívaolajat, máris előállt a nem mérgező, kőolaj-mentes polírozó! Gyengéden ápolja a bútor felületét.

4.Bőrhidratáló

Talán azt hisszük, hogy olajos lesz a bőrünk, ha olívaolajat használunk hidratáláshoz – pedig nem. Ha kis mennyiségben alkalmazzuk és teljesen beszívódik a bőrbe, a szárazságot kiküszöböli, a ráncokat csökkenti anélkül, hogy eltömné a pórusokat.

5.Cipőápoló

A cipőkrém szaga gyakran okoz fejfájást – lehet benne bármennyi mérgező összetevő. Próbáljuk ki helyette az olívaolajat: egy kis mennyiséget vigyünk fel rongyra és töröljük át vele a lábbelit!

6.Zsanér kenőanyag

Ha számos esetben nyúlunk kenőanyaghoz, amikor valami csikorog, nyikorog a lakásban, tegyünk egy próbát az olívaolajjal is! Vattapamacsra kenve alkalmazzuk vagy egy üres szórófejes flakonba töltve és juttassuk a csuklókba – megszünteti az idegesítő nyikorgást.

olivaolaj-testapolashoz

7.Fürdőolaj

Adjunk néhány cseppet a kedvenc illóolajunkból 3-4 evőkanál olívaolajhoz és máris kitűnő fürdőolajat alkottunk, amely illatosítja és hidratálja a bőrt!

8.Rozsdamentes acél fényesítő

Az olívaolaj önmagában is gyönyörűen fényesíti a rozsdamentes acél és sárgaréz felületeket. Csak poroljuk le szépen, legyen minden törmeléktől mentes és hagyjuk megszáradni teljesen, majd öntsünk egy kis olívaolajat egy puha rongyra és körkörös mozdulatokkal töröljük le a tárgyat.

9.Simára borotváló

Az olívaolaj hidratáló hatású – segít a borotvának, hogy könnyebben csússzon a bőrön és tökéletesebb simaságot eredményezzen.

10.Torok nyugtató

Előadást kell tartanuk vagy énekelni fogunk másnap? Nyeljünk le egy evőkanál olívaolajat, mielőtt színre lépünk és nem kell majd olyan gyakran köszörülnünk a torkunkat. Ez a trükk akkor is működik, ha fáj a torok. Az olívaolaj „megkeni” hátul a száj belsejét és a mandulák területét, vagyis csökkenti a horkolást is.

11.Hajápoló

Vehetünk drága hajápolókat, de felesleges: melegítsünk fel néhány evőkanál olívaolajat és vigyük fel a száraz hajra: masszírozzuk a fejbőrbe illetve dörzsöljük be vele a hajvégeket, majd hagyjuk állni a tincseken 30 percig-1 óráig. Az olaj tisztítja és kondicionálja a fejbőrt, lágyítja a hajat, sőt a körömágyat is szebbé varázsolja.

olaj21000

12.Fülfájás gyógyító

Egy kis meleg olívaolaj gyors és hatékony módszer a fülfájás enyhítésére. Tegyük az olívaolajos üveget meleg vízbe néhány percre, majd öntsünk néhány csepp olajat a fájó fülbe. A fülfertőzések gyógyítása érdekében az olívaolajat zúzott fokhagymával keverjük, majd szűrjük le és így csöppentsünk belőle a fülbe!

13.Matrica eltávolító

Kenjünk olívaolajat a matricára vagy címkére, hagyjuk rajta állni pár percet és le fogjuk tudni húzni. Nem kell kapargatni és nem marad bosszantó nyom sem!

14.Fejtetű ellenszer

Az olívaolajat régóta alkalmazzák természetes módszerként fejtetű ellen. Segít ugyanis feloldani az apró élősködők külső vázát és azt is megfojtja, amelyik ellenállóbb. Öntsük a száraz hajra, fésüljük ki a látható tetűket, majd helyezzünk egy zuhanyzósapkát a fejünkre több mint 8 óra hosszára! Ezután almaecetet öntsünk a hajra és hagyjuk rajta éjszakára. Reggel mossuk meg a hajat samponnal, mint általában és fésüljük ki a megmaradt tojásokat.

15.Szőrcsomók megelőzése

Hogy ne vesződjön vele annyit a macska, adjunk az ételéhez minden nap ¼ teáskanál olívaolajat és a szőrcsomók könnyebben áthaladnak az állat szervezetén.

16.Lámpa üzemanyag

Éppen hóvihar készül, de nincs elem a zseblámpában, sőt gyertyát sem vettünk. Nem fogunk a sötétben ülni, mert az olívaolajjal könnyen feltölthetjük a petróleumlámpát. Ma már kifejezetten olívaolajjal működtethető lámpák is beszerezhetők, vagy egyszerűen öntsük bele azt egy üvegedénybe, üssünk lyukat a fedelébe és vezessünk be ezen egy petróleumlámpa kanócot.

17.Rágógumi eltávolító

Nincs szükség ollóra és egyéb drasztikus eszközökre, ha a rágógumi a hajba ragadt vagy más problémás helyen landolt! Öntsünk olívaolajat a gumira és a környező tincsekre, hagyjuk rajta 5-10 percig, majd húzzuk ki a rágógumit!

18.Bőrkondicionáló

Mint ahogyan tisztítja és helyreállítja a bőrcipők állagát, az olívaolaj használható a repedt, száraz, bőrből készült dolgok, így a baseball kesztyű, autóülések és nyergek újszerű állapotba hozására is. Kicsit több ideig tart, amíg az olaj teljesen a bőrbe hatol, mint a hagyományos kondícionálók esetében, de működik!

19.Pszoriázis- és pelenka kiütés kezelő

Az olívaolaj nyugtatja a viszkető, égő, érzékeny bőrterületeket és segít gyógyítani a kiütést. Vigyük fel vattapamaccsal a baba kiütéseire vagy közvetlenül a bőrre a gyors enyhülés érdekében. Ha rendszeresen fogyasztjuk az olívaolajat, az is segítség az enyhe vagy közepes szintű pszoriázis kezelésében.

20.Síkosító

Igen: síkosítóként is alkalmazható az olívaolaj – persze, számos természetes alternatíva található ma már a boltok polcain a potenciálisan mérgező síkosítók helyett, ám érdemes egyszer kipróbálni az olívaolajat is – csak az a fontos, hogy latex gumikhoz ne használjuk!

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.