A sok napsütés mellett gomolyfelhők is képződhetnek

A sok napsütés mellett gomolyfelhők növekednek, amelyekből napközben főleg Kelet-Magyarországon és északnyugaton alakul ki futó hózápor.

Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon, a főváros környékén többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +2 fok között, északkeleten a szélvédett helyeken -3 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 6 fok között valószínű.

Hidegfronti hatással számolhatnak az arra érzékenyek. Náluk legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén, illetve szédülés jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. A szervezet görcskészsége erősödhet, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.

oszi-eso

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Kezdetben többnyire napos időre számíthatunk, majd szerdán növekedni kezd a felhőzet, és csütörtökön már több helyen valószínű eső, kezdetben havas eső, illetve északkeleten, keleten hó is várható.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének legfeljebb 10 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak első felében -3 és -10 fok között alakul, majd enyhülés várható, péntekre virradóan -1, +4 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 2, 5 fokról 4, 10 fokig emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. november 26. 5,9 °C +2,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 14,7 °C (1963) legalacsonyabb hőmérséklet: -11,0 °C (1884)

Forrás: met.hu