Vitaminok a terhesség alatt: mit érdemes szedni? 2014-02-25 Babaváró, Blog Megosztás: Tweet Sok szó esik mostanában a terhességi vitaminokról: sok gyógyszergyártó cég dobott piacra külön a kismamák számára kifejlesztett vitaminkészítményeket, ezek mellett azonban érdemes a leendő anyukának más kiegészítőkkel is megismerkednie, mert nem csak a terhesség közben, de már előtte is érdemes a szervezetet kellően felkészíteni a megváltozott állapotra. A szakemberek is ajánlják a vitaminokat A vitaminok szedését érdemes már a terhességet megelőző időszakban elkezdeni: megfelelő pótlásuk lecsökkenti a magzat szervezetében, vagy a szülés közben előforduló rendellenességek kockázatát. A szakemberek úgy vélik, hogy egyes készítmények megelőzhetik a koraszülést vagy a terhesség alatti magas vérnyomást, de a velőcső-záródás és más fejlődési rendellenességekkel járó betegségek is könnyebben elkerülhetőek. Ezeket a vitaminokat jó, ha a mama már a baba tervezésekor elkezdi szedni, hiszen egyes készítmények felszívódásához több hónap szükséges. A folsav A folsav szedését már a terhességet megelőzően 2-3 hónappal érdemes elkezdeni. Ez az egyik legfontosabb vitamin, ugyanis kutatások mutatták ki, hogy a szedése rengeteg fejlődési rendellenesség kialakulását megelőzi: az a kisbaba, akinek anyukája a terhesség alatt nem vitt be elegendő folsavat szervezetébe, 20%-kal nagyobb eséllyel születik nyitott gerinccel. Külön tabletta formájában is megtalálható, és a legtöbb terhességi vitamin tartalmazza, emellett pedig a megfelelő táplálkozás is segít a bevitelben. A reggeliző pelyhek, a kenyér, a spárga, a cukorrépa, a fekete borsó, a brokkoli, a borsó, a leveles zöldségek, a spenót, a kelbimbó és a narancs magas folsavtartalma miatt jó választás a kismama számára. A-vitamin Az A-vitamin az első trimeszter egyik legfontosabb vitaminja, ugyanis segít a baba szívének, keringésének és idegrendszerének kialakulásában. A legtöbb terhességi vitamin tartalmazza a kellő mennyiséget, külön tabletta formájában semmiképpen sem ajánlott fogyasztani, mert felhalmozódva magzati károsodást okozhat. Elég, ha a kismama élelmiszerekkel pótolja: a sárgarépa, a tojás és a vaj elegendő mennyiségű A-vitamint tartalmaz a baba és a mama számára is, ám a máj- és halmáj-olajok fogyasztását jobb elkerülni a babavárás alatt, mert bár sok A-vitamint tartalmaznak, később fejlődési rendellenességet okozhatnak! B-vitamin A terhesség alatti B-vitamin fogyasztásról az orvosok és a kismamák eltérően gondolkoznak, a közhiedelem szerint ugyanis a B-vitamintól könnyű elhízni, szedése azonban lecsökkenti a vetélés kockázatát, főként folsavval kombinálva. Lehetséges, hogy pár grammal több súlyfelesleget eredményez, ezt a kockázatot azonban megéri bevállalni a baba egészségének érdekében! A legtöbb terhességi vitamin tartalmazza a megfelelő mennyiséget, de sok élelmiszerben is megtalálható. C-vitamin, vas A C-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele nem csak a terhesség alatt nagyon fontos, ilyenkor azonban még jobban oda kell figyelni a szedésére, ugyanis csökkenti a vetélés kockázatát, és gátolja a mamánál a vérzések kialakulását. Bár sok élelmiszer (főleg gyümölcsök, mint citrom és narancs, valamit a paprika) tartalmazza, nehéz csupán ételekkel pótolni, érdemes tabletta formájában is szedni. A vas bevitele főként a vérszegény és vashiányos kismamák terhessége alatt nagyon fontos, de mindenki óvakodjon a könnyelmű adagolástól, mert a túlzott szedése vérnyomásproblémákat és veseelégtelenséget okozhat. Forrás: