Tévhit az időskori meddőség?

Az idősebb nők hajlamosak elhinni, hogy bizonyos kor felett nem eshetnek teherbe.

A meddőség és a kor kapcsolatának üzenete túl hangsúlyos- véli a brit Családtervezési Egyesület. Bár a termékenység csökken, a nők még mindig képesek teherbe esni 30-as, 40-es, sőt 50-es éveikben is. Az abortusz arány a 40-44 év közötti nők esetében megegyezik a 16 éven aluliak beavatkozási arányával Angliában és Walesben. Általában 1000 nőből négynek volt abortusza, az imént említett korosztályokban.

40eves terhes

Számos oka van annak, hogy miért választják a nők az abortuszt, beleértve a születési rendellenességeket is, amelyek sokkal gyakoribbak az idősebb kismamák esetében. Bizonyíték van arra, hogy az abortuszok nagy részét azért kérik a páciensek, mert azt gondolják, idősebb korban már nem eshetnek teherbe – állítja az Egyesület.

A Családtervezési Egyesület óvatosságra inti a 35 év feletti nőket, valamint felhívja a figyelmüket arra, hogy ha nem szeretnének teherbe esni, szedjenek fogamzásgátlót addig, amíg nem klimaxolnak.

40 eves terhes2

Az üzenet, amely szerint a kor növekedésével a termékenység csökken, fontos, de gyakran eltúlozzák. Aránytalanul sokat hallani a tinédzserkori terhességekről. – mondta el Julie Bentley, az Egyesület ügyvezető igazgatója. Ez téves üzenetet közvetít a nők és a társadalom felé, mely szerint a kor előrehaladtával a termékenység is csökken, így fiatalabb korban nagyobb az esély a terhességre.
Hozzátette továbbá, a nők nincsenek tisztában azzal, hogy egy védekezés nélküli éjszaka is nem kívánt terhességhez vezethet 30, 40 vagy akár 50 éven túl is. A segélyvonalakon számos hívást kapunk olyan nőktől, akik döbbenten állnak a történtek előtt. Azt hitték, a kor megvédi őket a terhességtől. Általában minden fogamzásgátló módszer alkalmazható 35 év felett is.

Legmagasabb a termékenységi rátája a 30-34 év közötti nőknek, 1000 nőből 113-nak születik egészséges babája. A 40 és annál idősebb nőknél ez az arány megkétszereződött.

Sok idős nő megdöbbenten áll a nem kívánt terhessége előtt. Azt feltételezik, hogy a tünetek és a szabálytalan időszakok a klimax miatt vannak, és megdöbbennek, mikor kiderül, hogy valójában terhesek.- mondta el Emily James, a brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat munkatársa.

Hozzátette továbbá, rendkívül fontos, hogy a nőket minden életkorban tájékoztassák, támogassák és a megfelelő tanácsadással lássák el, hogy eldönthessék megszakítják-e a terhességet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.