Szülés, ha indul. . .

Miről ismerjük fel, ha megkezdődik a szülés? Nemcsak az először szülőket foglalkoztatja ez a kérdés.

Az, hogy hogyan indul el gyermekünk éppoly kiszámíthatatlan, mint ahogy a szülés, születés maga. Felkészülni annyiban tudunk rá, ha ismerjük, mik lehetnek a szülés elindulásának egyértelmű jelei. Hogy mikor induljunk el a kórházba, megválaszolhatatlan kérdés: nincs rá aranyszabály.

Az egyetlen irányadó dolog saját érzésünk lehet, s akkor kell segítséget kérnünk, amikor úgy érezzük, eljött az ideje. Testünk-lelkünk tudja a legjobban.

Szülés elindulására, vajúdásra utaló jelek lehetnek:

Méhösszehúzódások (köznapi néven fájások)

Először a menstruációs fájdalmakra, húzó érzésre emlékeztetően összehúzódik a méhizomzat. Megkeményedést érezhetünk a hasunkban, vagy a deréktájon, lágyéktájon. Először rendszertelenül, később egyre szabályosabb időközönként ismétlődnek. A kezdeti húzó érzés erősebb lesz.

baba

Burokrepedés, magzatvíz

Ha a magzatburok megreped, elfolyik a magzatvíz. Hirtelen, minden előzetes jel nélkül, méhösszehúzódások nélkül megtörténhet. Általában néhány órán belül, a nők 80%-nál legkésőbb 24 órán belül megkezdődnek ezután a méhösszehúzódások. A magzatvizet nehezen lehet összetéveszteni a pisivel, mert édeskés a szaga.

Ha a WC papírt a hüvelyhez tesszük, meglátjuk: ha nedves, akkor a hüvelyből jön és magzatvíz. Folyhat bőségesen is, ekkor meleg folyadékot érezhetünk a hüvelyünkből kifolyni, amit lehetetlenség megpróbálni elállítani. Van úgy, hogy szivárog a magzatvíz, először kicsit több, aztán csak cseppenként, ez is arra utalhat, hogy megrepedt a burok.

Nyákfolyás, vérzés

szülés

Sok esetben néhány nappal a fájások kezdete előtt tapasztalható. Állaga, színe csirizre emlékeztető. Lehet sötétpiros, véres, hiszen ahogy a méhszáj nyílik a nyálkahártyák leválnak a széléről. Egyes tapasztalatok szerint ha kevés, csíkalakú világospiros vér látható még nem ok aggodalomra, a méhszáj tágulásának a jele.

Ha erős, világospiros, menstruációs erősségű a vérzés, akkor azonnal el kell indulni a kórházba! Ez utóbbinak igen kicsi az esélye, hogy megtörténjen. Jó, ha orvosával, szülésznőjével, bábájával tud beszélni az ember bármilyen vérzés felléptekor.

Hasmenés, hányás, rosszullét

Ahogy tisztul a szervezet, úgy közeledik a baba születése. A beleknek ki kell ürülniük ahhoz, hogy a babának több helye legyen majd megszületni. A hasmenés maga elősegíti a méhösszehúzódásokat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.