Spermiumtermelés – A D-vitamin hiánya, de túladagolása is komoly gondot okozhat

 Az ősz és a tél a vitaminellátottság szempontjából kritikus időszakok. Ennek oka természetesen az, hogy sokkal kevesebb a friss, háztáji gyümölcs és zöldség, melyek tápanyagtartalma jobb, mint a nagyüzemben termelt, bármikor elérhető társaiké.

De egy különösen fontos vitamin esetében is kritikus lehet ez az időszak amiatt, hogy egyre több ruhát húzunk magunkra, és egyre kevesebb időt töltünk a szabadban. Ez pedig nagyon gyakran vezet D-vitamin hiányhoz, így ezt az anyagot mindenképpen érdemes pótolni, de csak óvatosan, hiszen komoly gondokat is okozhat!

A D-vitamin és a férfiak termékenysége

Tudjuk, hogy ez az anyag sokkal inkább egy hormon, nem pedig vitamin, ahogyan azzal is tisztában vagyunk, hogy számtalan módon szól bele a szervezet működésébe. Ezek ismeretében pedig elkeserítő tény, hogy hazánkban az emberek zöme D-vitamin hiánnyal küszködik még a nyári időszakban is, a téli, kevesebb napfénnyel és több ruhával járó időszakról már nem is beszélve.

A D-vitamint a testünk képes megtermelni, ezt az anyagot csak igen kis mennyiségben visszük be kívülről természetes körülmények között. A termelés léptéke azonban számtalan részlettől függ, ezek között a legfontosabb a napsütés intenzitása és a napon eltöltött idő. A D-vitamin termeléséhez ugyanis napfényre van szükség, de a nyári nap erősebb, nagyobb mennyiségben képes általa a termelésre a test. Az őszi, téli napsütés bár melengető, kellemes, de a D-vitamin termelését csak lényegesen kisebb mértékig képes előidézni.

“Ez pedig gond, mivel mostanra nagyon sok tanulmány igazolja, hogy a D-vitamin hatása a férfi termékenységre sokkal nagyobb, mint azt elsőre gondolnánk. Hiányában ugyanis jelentősen romlik a spermiumok minősége, mely sajnos növeli a vetélés, koraszülés és a genetikai rendellenességek megjelenésének kockázatát” – mondja Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő.

tableta, gyógyszer, vitamin

Fotó: 123rf.com

Pótlás

Szerencsére ez egy jól körüljárt téma, így mára nagyon sokan igyekeznek vitaminkészítménnyel pótolni a D-vitamin hiányát. Ezt érdemes komplex, sok összetevős termékkel megoldani, hiszen a D-vitamin hasznosulásában szerepet játszik a magnézium, a kalcium, a B-vitaminok és sok más anyag is. Ezen felül arra is érdemes figyelni, hogy D3 formában vigyük be az anyagot, hiszen így hasznosulása sokkal jobb lehet – sok más anyag esetében a hasznosulás növelésére érdemes a -citrát és -glükonát kötési formákat keresni, hiszen így a felszívódás akár 80%-kal is javul.

A kifejezetten férfiaknak szánt készítmények ráadásul úgy vannak kalibrálva, hogy az erősebbik nem szervezetének igényeit vegyék figyelembe, így ezek hatékonysága jobb lehet. Ugyanakkor a D-vitamin sem korlátlanul, veszélyek nélkül alkalmazható anyag!

Ha sok a jóból

A D-vitamin esetében számolni kell azzal a ténnyel is, hogy ha nem megfelelően alkalmazzuk, akkor bizony sokat képes ártani is. A túladagolása nem olyan egyszerű, de ez a tény, illetve annak ismerete, hogy lakosság zöme D-vitamin hiányos sokakat sarkall arra, hogy lényegesen nagyobb dózisban vigyék be ezt az anyagot, mint azt szabadna. Ez különösen akkor igaz, mikor a férfiak családot szeretnének alapítani, és a gyors spermakép-javulás érdekében nagyon nagy dózisban viszik be a D-vitamint is a szervezetbe.

Mostanra több kutatás is igazolta, hogy mind az alacsony (<50 nmol/L), mind pedig a túlságosan magas (> 125 nmol/L) D-vitamin koncentráció rontja a spermiumok minőségét, és sajnos negatívan hat azok mennyiségére is. A D-vitamin pótlása esetében (ahogyan az E-vitamin, a K- illetve az A-vitamin esetében is) mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy zsíroldékony anyagról van szó, azaz túladagolása nagyon is lehetséges, és sokkal egyszerűbb, mint a vízoldékony vitaminok esetében, ahol a túladagolást “kivitelezni” nehéz, mivel a felesleg a vizelettel kiürül.

 

Olvasd el ezt is!

A vegetarianizmus mellett romlik a férfiak termékenysége?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.