Mekkora kockázatot vállal, aki 35 éves kor felett szül?

Érettebb fejjel édesanyává válni több előnnyel is járhat – ugyanakkor nem titok, hogy az egészségügyi kockázatok is megnőnek 35 éves kor felett. De mik ezek?

Nagy eséllyel nagyobb tapasztalattal és biztosabb anyagi háttérrel a háta mögött várja gyermekét egy 30 év feletti nő. Legtöbb idősebb kismamának normálisan zajlik a terhessége és egészséges újszülöttnek ad életet. Ugyanakkor annak esélye, hogy problémák adódnak, megnő 35 évesen vagy ennél később. Fel lehetünk készülve arra, hogy az orvos kiemelt figyelemmel kíséri majd a terhességet, gyakrabban kell vele találkozunk. Számos teszten, vizsgálaton részt kell vennünk, hogy a lehetséges problémákat kiszűrjék. A kockázat az átlagosnál magasabb. Megrettenni azért nem kell, de fontos tudni arról, milyen problémák adódhatnak.

1.Születési rendellenességek: idősebb nőknél nagyobb a kromoszóma-rendellenesség esélye, így a Down-kóré is. 25 évesen a betegség valószínűsége a babáknál 1 az 1250-ből, míg 35 évesen 1 a 400-ból. 45 évesen pedig már 30-ból 1 kisbabánál előfordulhat.

2.Vetélés: a legtöbb vetélés a várandósságelső 13 hetében történik. A korral ennek esélye is nő, 35 évesen már 20 százalék. 45 évesen pedig 80 százalék.

3.Magas vérnyomás és cukorbetegség. Nagyobb eséllyel alakul ki a terhesség alatt magas vérnyomás és diabétesz, mely állapotok ugyancsak okozhatnak vetélést, növekedési problémákat a babánál és komplikációkat a szülés során.

4.Placenta problémák: az ún. placenta previa akkor történik meg, amikor a méhlepény részben vagy egészben fedi a méhnyakat. Ez kockázatos vérzéshez vezethet a terhesség alatt. Egy 40-es éveiben járó nőnél háromszor akkora ennek a problémának az esélye, mint egy huszonévesnél. Ugyanakkor a probléma ritka.

5.Koraszülés és alacsony születési súly: az idősebb nőknél gyakoribb, hogy idő előtt adnak életet gyermeküknek, a 37. hét előtt. Ezért a kisbaba súlya is kisebb, mint 2 kiló.

terhes2

Megfelelő terhességgondozással azért többnyire elkerülhetők a valós kockázatok. A rendszeres szűrés során mindenre fény derülhet, így a kismamát nem éri felkészületlenül, hogy a babának esetleg valamilyen problémája lesz. Nagy baj esetén dönthet úgy is, hogy megszakíttatja a terhességet.

Minden terhes nő túlesik az általános, terhességalatti teszteken és rutinvizsgálatokon – beleértve a vérvizsgálatot, glükóz ellenőrzést és az ultrahangot. A szűrővizsgálatok különbözőek. Választhatók, de annak tudatában, hogy bizonyos vizsgálatok nem szűrnek ki mindent. Miközben a legtöbbje hasznos, ezek a tesztek hamis eredményeket is adhatnak. Előfordul, hogy a teszt szerint valamilyen probléma van a babával, és a valóságban ez nem igaz. Csak sok felesleges stresszt okoz.

A gyermekvárás alatti vizsgálatok minden kismamának javasoltak, de hogy ki melyikre megy el, az rajta múlik. Az orvos vagy a szülésznő véleménye meghatározó lehet.  A terhességi tesztek magukba foglalják:

-A tarkóredő szűrést: az első trimeszterben egy különleges ultrahangot végez az orvos, mely a baba nyakának vastagságát ellenőrzi, a vérvizsgálattal együtt, ezek ugyanis árulkodnak a születési rendellenességekről. Az eredmények kimutatják, ha a babának nagy esélye van a Down-kórra vagy egyéb kromoszóma-rendellenességre.

-Az anyai szérummarkerszűrést: a terhesség második trimeszterében végzik el ezt a vérvizsgálatot, mely szintén fényt deríthet a Down-szindrómára, más kromoszóma-rendellenességekre, a nyitott gerincre vagy az anencephalia-ra, a legsúlyosabb velőcső-záródási rendellenességre.

Ha a tesztek normális eredménnyel zárulnak, innentől tulajdonképpen bízni lehet abban, hogy a gyermeknél semmilyen velőcső-záródási vagy genetikai rendellenesség nem lesz. Ne feledjük: a rossz eredmény nem azt jelenti, hogy a baba biztosan beteg lesz, sok esetben csak arról árulkodik, hogy nagy rá az esélye. Ilyenkor további vizsgálatok szükségesek, hogy megbizonyosodjunk az igazságról!

A 35 év feletti nők kihagyhatják a kezdeti teszteket és mehetnek egyenesen a prenatális diagnosztikai vizsgálatokra a várandósság idején.

Ha a szűrővizsgálatok aggályokat vetnek fel, vagy ha szeretnénk meggyőződni arról, hogy a babának valóban nincsenek problémái, az alábbi diagnosztikai vizsgálatokra küldhet az orvos – tudni kell, hogy ezeknek is van kockázata, például a vetélés kockázata valamivel nagyobb e vizsgálatok igénybevétele esetén. Mérlegelni kell előnyeit és hátrányait.

-Amniocentézis: az orvos egy nagyon vékony tűvel mintát vesz a magzatvízből és a sejtekből. Ez a teszt fényt deríthet a Down-kórra vagy a 18-as triszómiára (az általában halálos Edwards-kór). 16.hét után végezhető.

-Chorion biopszia (CVS): az orvos a placentából vesz egy kis mintát a genetikai rendellenességek kiszűrésére. Előbb végezhető el ez a vizsgálat, mint az amniocentézis.

-Cordocentézis (vagy magzati vérvétel): amennyiben az előbbi két vizsgálat eredményei nem egyértelműek, az orvos a köldökzsinórból vesz vért a rendellenességek kiszűréséhez.

terhes_tini

Törődjünk magunkkal!

A kismamára nagy terhet ró a terhesség– ezek a terhek idősebb korban még érzékenyebben érinthetnek. Kortól függetlenül fokozottan oda kell figyelnünk magunkra és kisbabánkra.

Így például a rendszeres vizsgálatokkal, a terhességgondozáson részvétellel; azzal, hogy elegendő ajánlott vitamint fogyasztunk, pl. minden nap 0,4 mg folsavat, mely segít megelőzni a születési rendellenességeket. Segít, ha kiegyensúlyozott étrendet tartunk, változatos ételekkel. Egy átlagos súlyú nőnek csak 300 kalóriát kell a terhességalatt bevinnie naponta. Ez nagyjából egy almának, egy alacsony zsírtartalmú joghurtnak és 10 mandulának felel meg. A terhesség alatt végig tartsuk fenn az egészséges testsúlyt, csak a javasolt mértékig hízzunk.

Ne hanyagoljuk el a mozgást a gyermekvárásidején, természetesen lehetőségeinkhez mérten, ahogy nő a pocak – konzultáljunk erről orvosunkkal. Minimalizáljuk a stresszt, amennyire csak lehet! Amit nem fontos elvégezni, azt ne erőltessük, és kérjünk nyugodtan másoktól segítséget. Használjunk relaxációs technikákat! Pihenjünk eleget – 7-9 órát.

Mondani sem kell: ne dohányozzunk és lehetőleg ne is kerüljünk dohányos közelébe. Csak olyan gyógyszert szedjünk, amelyre az orvosunk is rábólint. Ez a gyógynövényekre is érvényes! Amennyiben a gyermekvárásidején a dohányzást, esetleg az alkoholfogyasztást (vagy még rosszabb, a kábítószerek használatát) nem tudjuk egyedül abbahagyni, mindenképp kérjünk orvosi segítséget!

Forrás:


2 hozzászólás

  1. Mezei Andrea

    44 évesen még szeretnék gyereket.Hova forduljak segítségért?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.