Étrend terhesség előtt: milyen tápanyagok kellenek a fogantatáshoz? 2020-03-26 Babaváró, Blog Megosztás: Tweet Érdemes odafigyelni az étkezésre A terhesség előtti étrend megtervezése igen előnyös: a helyes táplálkozás növelheti a termékenységet és egészséges várandósságot eredményez. Mit érdemes tehát fogyasztani? Amennyiben gyermeket tervezünk, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükségünk. Ez ugyanis a szervezetet nélkülözhetetlen tápanyagokkal látja el, melyek fontosak egy egészséges babaváráshoz. Ha okosan megtervezzük étkezésünket is, nagyobb sikerrel járhatunk a fogantatás terén – a megfelelő terhesség előtti étrend nemcsak a termékenységet fokozhatja, hanem az egészséges várandósság esélyét is. Ráadásul csökkenti a születési rendellenességek valószínűségét. Fotó: 123rf.com Leendő anyaként táplálkozásunknak olyan, egészséges ételek keverékét kell tartalmaznia, amelyek tápanyagokkal vannak ellátva – beleértve a folsavat, folátot, kalciumot, jódot, vasat, zsírsavakat. Íme néhány élelmiszer, amelyet érdemes beiktatnunk a terhesség előtti étrendbe. Folsavat tartalmazó ételek A B-vitamin (B9) kulcsfontosságú, ha egy nő meg szeretne foganni és a várandósság során is igen fontos a jelenléte. Szakemberek szerint egy hónappal a teherbeesés előtt érdemes napi 400 mikrogramm folsavat fogyasztani. Ez ugyanis létfontosságú az egészséges sejtek formálódásában és segít megelőzni a születési rendellenességeket, így a nyitott gerincet és az agyvelő hiányát. A folsav megtalálható zöld leveles zöldségekben, dúsított zabpelyhekben, narancsban, eperben, babban és dióban. Kalciumot tartalmazó ételek A terhesség előtti étrend fontos része a kalciumot magukba foglaló élelmiszerek fogyasztása is. A kalcium ugyanis igen lényeges a reproduktív rendszer zökkenőmentes működéséhez és segíthet a gyorsabb fogantatásban is. Ha a kalcium-szint alacsony, a szervezet a csontokból vesz el és az a fejlődő magzathoz kerül. Ez pedig növeli az anya esélyét a csontritkulásra a jövőben. Szakemberek szerint naponta 1000 mg kalciumot érdemes megenni. A kalcium kiváló forrása a tej, a joghurt, a sajt, a káposzta és a brokkoli. Fotó: 123rf.com Vasban gazdag ételek A terhesség előtti étrendnek tartalmaznia kell megfelelő mennyiségű vasat, ugyanis a vashiány problémákat okoz a fogantatás terén. Ez az ásványi anyag segíti a kellő oxigénellátást a testben, ami nagyon fontos a várandósság idején. A túl kevés vas koraszülést vagy túl alacsony születési súlyt eredményezhet. Az előírt mennyiség naponta 18 milligramm vas. A vasban gazdag ételek közé tartozik például a dúsított reggeli gabonapehely és a spenót. Zsírsav-források Miért is van erre szükség a terhesség előtti étrendben? Az Omega-3 zsírsavak segítenek szabályozni a kulcsfontosságú ovulációt kiváltó hormonokat és növelik a vér áramlását a reproduktív szervek irányába. Az Omega-3 zsírsavak megtalálhatók például a tengeri herkentyűkben, a fűvel etetett marhahúsban, a dióban és a magvakban. Az olyan halfélék, mint a lazac, a szardínia, szardella és a hering is igen jó Omega-3 zsírsav-források. Érdemes élni velük. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php