A pubertás hozza elő az elhízott gyerekek alvási apnoéjét

Fokozza az obstruktív (elzáródásos) alvási apnoé rizikóját az elhízás tinédzserkorú gyerekeknél. A kisebb túlsúlyos gyerekek körében azonban nem figyelhető meg hasonló kockázat emelkedés, állapították meg ausztrál kutatók.

Az alvási apnoében szenvedő betegek álmában ismétlődően hosszabb-rövidebb légzésszünetek lépnek fel. 234 fehér bőrű 2-18 éves gyermeket vetettek alá alvásvizsgálatoknak. A résztvevők horkolás és esetleges obstruktív alvási apnoé miatt fordultak orvoshoz. Kiderült, hogy a 12 éves kor felett a testtömegindex növekedésével nőtt az obstruktív alvási apnoé kockázata (a normálistól való egy egységgel, ún. standard deviációval történt eltérés 3,5-szeres rizikóemelkedést okozott).

A kisebb gyerekeknél nem jelentett veszélyt a magas testtömegindex. A kutatók szerint a serdülők fejlődése során jelentkező anatómiai eltérések, így például a felső légutak csökkent tónusa magyarázhatják a jelenséget. Eredményeiket a Journal of Clinical Sleep Medicine decemberi számában tették közzé.3036Eleinte még a szakértőket is meglepte a megfigyelt jelenség, hiszen a gyermekkori elhízást eddig általános rizikófaktornak tekintették az alvási apnoé esetében. Az eddigi vizsgálatok azonban ellentmondásos eredményeket hoztak, vélhetően a különböző etnikai csoportok és korosztályok bevonása miatt, magyarázta Mark Kohler, az Adelaidei Egyetem Gyermek Kutatóközpontjának munkatársa. Kohlerék szerint a különböző rasszokban és etnikumokban más-más életkorban jelentkezhetnek azok a fejldőshez köthető anatómiai eltérések, melyek magyarázzák az elhízás és az alvászavar közti összefüggést.

A fekete bőrű amerikai gyerekek például nagyobb veszélyben vannak, és serdülni is hamarabb kezdenek. További fontos tényező a mandulák mérete, mely szintén befolyásolja az obstruktív alvási apnoé előfordulásának kockázatát.

Forrás: