Mi okozza az alvajárást?

Előfordult már, hogy az ágyadban aludtál el, és a nappali kanapéján ébredtél? Vagy talán ébredtél már úgy, hogy titokzatos morzsák voltak a pizsamádon, de nem emlékeztél az éjféli nassolásra?

Ha igen, akkor lehet, hogy Ön is egyike annak a 6,9 százaléknak, akik életük során legalább egy alvajáráson már produkáltak.

Bár az alvajárás gyakorisága jelentősen magasabb a gyermekek körében, a felnőttek körülbelül 1,5 százaléka a gyermekkoron túl is átélt már alvajáró epizódot. Az alvajárást vagy szomnambulizmust okozhatják gyógyszerek, genetika vagy olyan egészségügyi állapotok, amelyek megzavarják az alvást.

Foto:123rf.com

Mi is pontosan az alvajárás?
Az alvajárás olyan alvászavar, amely a nem gyors szemmozgásos (NREM) alvás legmélyebb szakaszában jelentkezik. Leggyakrabban az elalvást követő 1-2 órán belül jelentkezik.

Az alvajárás epizódja során az illető felülhet, járkálhat, és akár hétköznapi tevékenységeket is végezhet – mindezt alvás közben. A szemei nyitva vannak, de valójában még mindig mély alvási állapotban van.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság az alvajárást nem tekinti rendellenességnek, kivéve, ha elég gyakran fordul elő ahhoz, hogy szorongást okozzon a delikvensnek, vagy zavarja a napközbeni cselekvőképességét.

Mi okozza az alvajárást?
Gyakoribb a gyermekeknél, és tinédzserkorban általában kinövik. De nem mindenki hagyja abba az alvajárást, ha már felnőtt. Bár ritka, de előfordulhat, hogy egyesek csak felnőtt korukban kezdenek el alvajárni.

Az alváskutatók számos olyan egészségügyi állapotot, tevékenységet és anyagot azonosítottak, amelyekről ismert, hogy alvajárási epizódokat váltanak ki.

Az is lehetséges, hogy örökölte az alvajárásra való hajlamát. Az alvajárás néha családon belül is előfordul.

Foto:123rf.com

Stressz
A stressz és a szorongás köztudottan zavarja a nyugodt alvást. Egyes alváskutatók szerint a nappali stressz is hozzájárulhat a szomnambulizmushoz.

Ha szeretné csökkenteni a napi stressz-szintjét, hogy éjjel pihenni tudjon, akkor érdemes kipróbálnia a stresszcsökkentő technikákat:

  • rendszeres testmozgás
  • korlátozza a koffeint
  • végezzen légzőgyakorlatokat
  • próbálja ki a jógát

Alváshiány
Azok az emberek, akik nem alszanak eleget, jobban ki vannak téve az alvajárásnak. A kutatók, akik olyan emberek MRI-agyvizsgálatát tanulmányozták, akiknél előfordult alvajárás, azt találták, hogy az alváshiány megnövelte az alvajáró epizódok számát.

Migrén
Ha krónikus migrénben szenved, akkor érzékenyebb lehet az alvajárásra.

2015-ben egy alváskutatókból álló csoport100 olyan beteget kérdezett meg, akik rendszeresen alvajárnak, és szoros összefüggést találtak az alvajárás és az élethosszig tartó fejfájás, különösen a migrén között.

Láz
Az alvajárást összefüggésbe hozták a lázat okozó betegségekkel, különösen a gyermekeknél. A láz is okozhat éjszakai rémálmokat, amelyek olyan alvászavarok, amelyek során előfordulhat, hogy sikítasz, a karodat csapkodod, vagy megpróbálsz elmenekülni az álmodban észlelt félelmetes dolgok elől.

Légzési zavarok
Az obstruktív alvási apnoe olyan légzési rendellenesség, amely miatt alvás közben rövid időre leáll a légzés. Ez több mint egyszerű horkolás. A súlyos alvási apnoe többek között nappali fáradtsághoz, magas vérnyomáshoz, stroke-hoz és szívbetegségekhez vezethet.

Ha súlyos obstruktív alvási apnoéban szenved, nagyobb a valószínűsége az alvajárásnak, mint az enyhe alvási apnoéban szenvedőknél.

Az asztmás gyermekek körében is beszámoltak alvajárásról. Az asztma alváshiányhoz vezethet, és a montelukaszt gyógyszer egyes gyermekeknél alvajárást váltott ki.

Reflux betegség
Ha Ön refluxban szenved, a gyomor tartalma visszajuthat a nyelőcsövén keresztül, kellemetlen égő érzést okozva. Sok embernél a tünetek éjszaka rosszabbak. A refluxos, vagy más gyomorpanasztól szenvedő emberek hajlamosabbak sokféle alvászavarra, beleértve az alvajárást is. Mivel a reflux zavarja az alvást, hosszú távú kimerültséget okozhat, ami szintén érzékenyebbé tesz az alvajáró epizódokra.

Parkinson-kór
A Parkinson-kór egy idegrendszeri betegség, amely befolyásolja a szervezet mozgási képességét. A betegség előrehaladtával az agytörzs mozgást irányító részeit, valamint az agy alvást irányító részeit is érintheti. Normális esetben, amikor REM-álomban álmodik, az agya átmenetileg megbénít néhány izmot, hogy megakadályozza, hogy az álmait megvalósítsa, és ezzel kárt tegyen magában vagy másokban.

Egyes tanulmányok szerint a Parkinson-kór megakadályozhatja, hogy ez az alvásbénulás teljesen megtörténjen. Ez viszont alvajáráshoz és más alvászavarokhoz vezethet.

Nyugtalan láb szindróma
Az alváskutatók között vita van arról, hogy a nyugtalan láb szindróma (RLS) okoz-e alvajárást. Egyes tanulmányok szerint az RLS-ben szenvedő emberek nem hajlamosabbak alvajárásra, mint mások. Más tanulmányok viszont az alvajárás és a nyugtalan láb szindróma kezelésére használt gyógyszerek közötti kapcsolatra utalnak.

Foto:123rf.com

Bizonyos gyógyszerek
Egyes altatószerek alvajárást okoztak az embereknél, beleértve az alvásindukáló zolpidem nevű gyógyszert, amelyet Ambien és Edluar néven is árulnak.

Más gyógyszerek, amelyek az alvajáráshoz kapcsolódnak:

  • a narkolepszia kezelésére használt nátriumoxibát
  • benzodiazepin receptor agonisták
  • antidepresszánsok
  • pszichiátriai rendellenességek kezelésére használt antipszichotikumok
  • szívbetegségek és szorongás kezelésére használt béta-blokkolók

Az alvajárás diagnosztizálásának leggyakoribb módja az, ha valaki más első kézből látja. Mivel a legtöbb alvajárás gyermekkorban történik, a szülők azok, akik leggyakrabban jelentik az alvajárást az egészségügyi szolgáltatóknak. Ha orvosa aggódik az alvajárása miatt, egy alvásvizsgálat többet mutathat meg az állapotáról. Az alvásvizsgálat során az egészségügyi szakemberek ellenőrzik a vér oxigénszintjét, az agyhullámokat, a légzést és a mozgásokat is alvás közben.

Ha alvajárása nem súlyos, akkor a mindennapi életében a stressz csökkentésével és alvási szokásainak javításával megelőzheti.

Ha ezek a módszerek nem működnek elég jól, orvosa gyógyszereket írhat fel, hogy segítsen.

A klonazepám (Klonopin) és a diazepám (Valium) bizonyítottan csökkenti az alvajárást. Az antidepresszánsok és a benzodiazepinek segíthetnek a stressz-szintjén, hogy pihenni tudjon.

A legtöbb gyermek esetében általában nincs szükség kezelésre, mert az alvajárás gyakran magától elmúlik, ahogy a gyermek érik.

Alvást segítő csodaszer: Moon milk

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.