Komoly vita van az óraátállításról: Miért nem szüntethető meg?

Talán sosem volt olyan erős vita világszerte az óraátállítás kapcsán mint manapság. Szószólói abban egyetértenek: nincs szükség rá.

Az országok mintegy 60 százaléka nem állítgat, és több mint hetven ország fontolgatja a teljes megszüntetését.

Foto:123rf.com

Az Európai Unióban is, ahol évek óta nem tudnak érvényt szerezni a tagállamok annak, hogy megszünjön ez az eljárás. A tagállamokra vár a döntés: a nyáriban vagy az eredeti, úgymond természetesnek tartott téli verzióban maradnak. Nagyon sokan – közöttük mi, magyarok is – a nyári időszámítást preferálják, számítva arra, hogy a korai sötétedést megelőző nappali világosság tovább tarthat. A téli verzió hívei pedig a kora reggeli sötétség meghosszabbodása miatt berzenkednek.

 

A kronobiológia és az alvástudomány a hosszú évmilliókon keresztül kialakult és a cirkadián ritmusunknak leginkább megfelelő téli változatot preferálja.

A Magyar Alvásszövetség, amely ez utóbbinak a fontosságára hívja fel a döntéshozók figyelmét. „Elképzelhető, hogy az óraátállítás eltörlését támogató kronobiológiai érveket fölülírhatják a jelenlegi energiabiztonsági és gazdasági szempontok” – hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvásszövetség elnöke.

Az első nemzetközi olajválságot megelőzően az általánosan érvényben lévő standard időszámítás volt a célszerű választás, de jelenleg hasonló, ha nem még súlyosabb energiaválság van kibontakozóban, így ennek időszerűsége kérdésessé válhat – fogalmazott a Magyar Alvásszövetség a közleményében.

Profi tippek, hogy könnyebben vegyük az óraátállítást!

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.