Top 5 tipp a nyári szinusz problémák ellen

Kerüljük az irritáló hatásokat!

Annak, aki nyári szinusz problémákkal küzd, nem ismeretlen az állandó orrdugulás, arcfájdalom és orrfolyás. Bár a meleg idő enyhülést hozhat, nyáron sem árt odafigyelni a körülményekre, amelyek fokozhatják a szinuszos panaszokat.

Több millió ember szenved a világon szinuszos tünetektől. A nyári szinusz problémák az orr bedugulásával, orrfolyással, arcfájdalommal tarkítják a napjainkat, s bár a meleg hozhat némi enyhülést, ilyenkor is kerülni kell azokat a körülményeket, melyek a panaszokat fokozhatják.

Hogyan tehetünk a nyári szinusz problémák ellen?

1. Ügyeljünk a pollenekre: a nyári hónapokban a levegő virágporral telik meg. A legtöbb ember számára ez ártalmatlan, ám nem kevesen vannak, akik belélegezve a pollennel teli levegőt tüsszögni kezdenek, viszketnek, szemük könnyezik és bedugul az orruk – jelentkeznek a szinusz problémák.

A pollen elkerülését teljes mértékben nem lehet megoldani, hiszen az mindenütt jelen van. Nem zárkózhatunk be egész nyáron és a sebészi maszk viselése sem szűr ki mindent.

Segít viszont, ha a reggeli órákban beltérben tartózkodunk, amikor a pollenszint magas. Autónkban az ablakokat tartsuk csukva és járassuk a légkondicionálót.

Hasznos lehet a HEPA légszűrő és porszívó, különösen, ha szőnyeges az otthonunk. Amennyiben vannak háziállataink és kinn, a szabadban is járkálnak, a nyári hónapokban fontos gyakran megfürdetni őket, ha távol akarjuk tartani a polleneket a lakástól.

A szénanáthában szenvedőknek érdemes ellenőrizniük a helyet, ahová üdülni mennek: milyen a helyszínen a pollenszint. Jó tudni, hogy egy hét a tengerparton – ahol a pollenszint általában alacsony – jobb választás nyári szinusz problémák esetén, mint például egy kempingezés.

2. Mindig legyen nálunk orrspray: mivel a szinusz fertőzések jellemzően megfázásként kezdődnek, a megfázást okozó rhinovírusok elhárítása érdekében érdemes óvintézkedéseket tenni, védeni az orr melléküregeit.

Fontos például nedvesen tartani az orrjáratokat, orrspray segítségével. Ehhez jó megoldás a vény nélkül kapható sóoldatos spray, amelyből naponta többször fújhatunk az orrlyukakba.

3. Próbáljuk ki az orrzuhanyt: az orrjáratok átöblítése segít megszabadulni a baktériumoktól, vírusoktól és más kórokozóktól, amelyek szinusz fájdalomhoz és gyulladáshoz vezethetnek. Naponta egyszer hajoljunk a mosdó fölé, döntsük oldalra a fejünket és mossuk át meleg, sós vízzel az orrjáratainkat. Használjunk mindkét orrjárathoz 2-2 evőkanálnyi sót. Mindez kevesebb, mint 5 percet vesz igénybe, s sokat tettünk a nyári szinusz problémák ellen. Iktassuk be rutinműveletként a fogmosás idejére.

Foto: 123rf.com

4. Kerüljük az irritáló dolgokat: az orrlyukakban és az orrmelléküregekben levő nyálkahártyát különféle irritáló anyagok károsíthatják, beleértve az autók füstjét, a szmogot, a penész spórákat, a cigaretta vagy a tűz füstjét. Vagyis, tegyünk meg mindent, hogy ezeket a hatásokat elkerüljük. A nyári szinusz problémák legfőbb ellensége a füst.

Gondot jelenthet még az uszodában levő klór is, különösen a korlátozott szellőzésű beltéri medencékben. Ha sok időt töltünk ilyen helyen nyáron, az orra helyezett csiptető segíthet elkerülni a klóros víz okozta irritációt. Vigyázzunk a merüléssel is, mert a búvárkodás a vizet az orrba és az orrmelléküregbe kényszerítheti. A klór nélküli vizek egyébként kevésbé jelentenek gondot az orrjáratokra nézve.

5. Ha repülünk, tegyünk óvintézkedéseket: a repülőgépek utasterében száraz, gyakran baktériumokkal terhelt a levegő, mely köztudottan nem kedvez az orrmelléküregeknek. Ha a nyári szinusz problémák ellen védekezni szeretnénk, vigyünk magunkkal sóoldatos spray-t és fújjunk többször az orrunkba az út során. Igyunk sok vizet, az is segít.

Plusz tipp: az enyhébb allergiás tünetek, köztük a tüsszögés és az orrfolyás, viszkető orr ellen a vény nélkül kapható antihisztaminok is hatásosak. Amennyiben gyakran van tele az orrunk, a vény nélkül beszerezhető dekongesztánsok szintén segíthetnek.

Tanácsok allergia ellen, nyárra

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.