Cukorbetegeknek recept kombinációk 2009-11-27 Cukorbetegség Megosztás: Tweet Igenis lehet cukorbetegként egy jót enni, nem is akármilyen jót. Néhány receptet ajánlunk azoknak akik jól akarnak lakni. KŐRÖZÖTT Hozzávalók: 4 személyre 20 dkg sovány túró 1 dl tejföl, 72%-os, 5 dkg vöröshagyma fűszerpaprika őrölt kömény snidling Elkészítése: A túrót villával összetörjük, vagy szitán áttörjük. A vöröshagymát ízlés szerint lereszeljük, vagy apróra vágjuk. Az áttört túrót összedolgozzuk a tejföllel, és a fűszerekkel. Kicsit hagyjuk összeérni. Kenyérre kenve apróra vágott snidlinggel díszítjük. Tápérték 1 adagban: E:82 kcal Sz:4 g ZÖLDFŰSZERES TÚRÓKRÉM Hozzávalók: 4 személyre 20 dkg sovány túró 5 dkg light margarin 1 csomag kapor snidling 1 csomag petrezselyem zöld 1 szál zeller Elkészítése: A túrót villával összetörjük, majd a margarinnal simára keverjük. Ízlés szerint sózzuk, és összekeverjük az apróra vágott zöldfűszerekkel, majd hűtőszekrénybe tesszük és megvárjuk míg kissé összeérik. Tápérték 1 adagban: E:71 kcal Sz:1 g CUKKÍNIKRÉMLEVES Hozzávalók: 4 személyre 60 dkg cukkíni 1-2 gerezd fokhagyma 5 dkg vöröshagyma 1,5 dkg margarin 1 evőkanál liszt 1 dl tejföl, 12°/-os őrölt szerecsendió őrölt bors tyúkhúsleveskocka Elkészítése: A megtisztított cukkíniből 40 dkg-ot felteszünk főni a leveskockával együtt kb. 1 liter vízzel, ízesítjük sóval, zúzott fokhagymával, szerecsendióval. A margarinon a lisztet halvány sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott hagymát, majd üvegesre pároljuk. A megfőtt cukkínihez hozzákeverjük a hagymás rántást. Tejföllel behabarjuk, ízlés szerint borsozzuk, majd turmixoljuk. A csíkokra vágod maradék cukkínit levesbetétként belefőzzük. Tápérték 1 adagban: E:113 kcal Sz:9,8 g ZÖLDBABLEVES Hozzávalók: 4 személyre 40 dkg zöldbab 1 evőkanál olaj 2-3 gerezd fokhagyma 1 kis fej vöröshagyma 1 csomag petrezselyem zöld 1 db tyúkhúsleveskocka fűszer paprika – 1 dl tejföl, 12%-os 2 evőkanál liszt Elkészítése: A felmelegített olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával, és felöntjük kb. 1 liter vízzel. Ízesítjük sóval, a petrezselyem zöld felével, péppé zúzott fokhagymával, végül beletesszük a kb. 2 cm-es darabokra vágott zöldbabot. Fedő alatt puhára főzzük, liszttel, tejföllel behabarjuk. Frissen vágott petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk. Tápérték 1 adagban: E:138 kcal Sz:16,5 g BORJÚSZELET ZÖLDSÉGKÖRETTEL Hozzávalók:4 személyre 4 db egyenként 10 dkg-os borjúborda 1 gerezd fokhagyma 2 evőkanál liszt 2 evőkanál olaj 4 dkg margarin 1 marhahúsleves-kocka 50 dkg karfiol 25 dkg zsenge zöldbab 25 dkg répa 30 dkg mélyhűtött borsó 1/2 dl fejföl, 12%-os 1 csomag petrezselyem zöld Elkészítése: A húst a széleken és a csontoknál kicsit bevágjuk, hogy sütéskor ne ugorjon össze, gyengén megsózzuk. Megtisztítjuk a fokhagymát, és pépesre zúzzuk. Felforrósítjuk az olajat, a bordát lisztben megforgatjuk, és mindkét oldalán rózsaszínűre sütjük. Megkenjük a zúzott fokhagymával. 1-2 dl forró vízbe belefőzzük a húsleveskockát, ráöntjük a bordákra és lassan, fedő alatt pároljuk. A húst néha megforgatjuk, ízlés szerint borssal megfűszerezzük, és puhára pároljuk. Megtisztítjuk a karfiolt és a sárgarépát. A zöldségeket ízlés szerint felaprítjuk, és megpároljuk. A tejfölt és apróra vágott petrezselyem zöldet a margarinnal felmelegítjük, és a párolt zöldségeket tálalás előtt átforrósítjuk benne. Tápérték 1 adagban: E:434 kcal Sz:28,7 g LECSÓS MARHASZELET Hozzávalók: 4 személyre 40 dkg marhalapocka (sovány) 8 dkg húsos füstölt szalonna 2 evőkanál olaj 20 dkg zöldpaprika 10 dkg paradicsom 10 dkg vöröshagyma Elkészítése: A lesózott marhahúst vékony szeletekre vágjuk, elősütjük, majd egy nagyobb lábasban félretesszük. Apró kockára vágjuk a szalonnát és a vöröshagymát. A megmaradt pecsenyelében kisütjük a szalonnakockák zsírját, benne üvegesre fonnyasztjuk az apróra összevágott vöröshagymát. Megszórjuk kevés fűszerpaprikával, sóval, majd a paprikát, paradicsomot hozzáadva elkészítjük a lecsót. Mikor a lecsó félig elkészült, ráöntjük a marhaszeletekre, és együtt készre pároljuk. Tarhonyával, rizzsel (szárazon 5 dkg) tálaljuk. Tápérték 1 adagban: E:320 kcal Sz:4,5 g RAKOTT TÖK Hozzávalók: 4 személyre 40 dkg pulykacomb filé darálva 8 dkg rizs 1,2 kg főzőtök 10 dkg vöröshagyma 1 evőkanál olaj 1,5 dl fejföl, 12%-os 2 evőkanál lecsó őrölt bors fűszerpaprika Elkészítése: Felhevített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát. Beletesszük a darált húst, ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, és összepirítjuk. Ezután kevés vízzel felöntjük, fedő alatt megpároljuk. Mikor majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót. Előfőzzük a rizst, közben a tököt legyaluljuk. A tepsit vagy hőálló tálat olajjal kikenjük, aljára terítjük a gyalult tök felét, ráterítjük a darált hússal összekevert, előfőzött rizst, majd a tetejére újra zöldséget rétegezünk. Tetejét meglocsoljuk a tejföllel, előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje színt kap. Aki szereti, készíthet hozzá kapormártást is. Tápérték 1 adagban: E:398 kcal Sz:35,5 g RÁNTOTT CUKKÍNI Hozzávalók: 4 személyre 60 dkg zsenge cukkíni 6 dkg liszt 1 db tojás 2 evőkanál tej 6 dkg zsemlemorzsa 3 dl olaj Elkészítése: A megtisztított cukkínit 1 cm vastag szeletekre vágva gyengén lesózzuk, kb. egy óráig állni hagyjuk, majd bepanírozzuk a lisztbe, kissé felvert tojásba és zsemlemorzsába, majd bő, forró olajban kisütjük. Tápérték 1 adagban: E:306 kcal Sz:31,6 g GYÜMÖLCSÖS PUDING Hozzávalók: 4 személyre 1 tasak gyümölcsízű pudingpor 5 dl tej, 1,5%-os 3 evőkanál édesítőszer 20 dkg tisztított félkemény őszibarack 20 dkg kivi Elkészítése: A megtisztított gyümölcsöket felvágjuk apró kockára, de díszítéshez hagyunk néhány cikk őszibarackot, és négy vékony karika kivit. A pudingport kikeverjük kevés hideg tejjel, majd a maradék tejet hozzáadjuk, folytonos keverés mellett forraljuk, addig, míg besűrűsödik. Hozzáadjuk a felkockázott gyümölcsöt és az édesítőport, és a pudingot hideg vízzel kiöblített tálkákba töltjük, vagy poharakba, majd lehűtjük. Fogyasztás előtt díszítjük a félrerakott gyümölcsökkel. MÁLNAHAB Hozzávalók: 4 személyre 40 dkg málna 4 db tojásfehérje 4 dkg fruktóz Elkészítése: Fejenként félreteszünk 4-5 szem málnát díszítésre. A maradék málnát a tojásfehérjével és a fruktózzal kemény habbá verjük. Kompótos tálba porciózzuk, és a tetejét díszítjük a félretett málnaszemekkel. Készíthetjük folyékony édesítőszerrel is, hogy kevesebb legyen a szénhidráttartalma. Tápérték 1 adagban: E:84 kcal Sz:15 g Mesterséges édesítővel E:44 kcal Sz:5 g Forrás: