Az alkohol és a fogyókúra kapcsolata 2010-04-17 Diéta Megosztás: Tweet Az alkohol ismert káros hatásai mellett, fontos tudni, hogy a fogyókúrára is nagyon rossz hatással van. És bár mindenki tudja, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, az alkohol általános sejtméreg. Nem csak azért, mert dehidratál és étvágygerjesztő, hanem azért is, mert magas az energiatartalma és a zsír égetését is gátolja. Lássuk részletesebben a tényeket. Mint ismeretes a zsír a legnagyobb energiatartalmú tápanyag, 9 kalória/gramm. De kevéssé ismert, hogy az alkohol követi a sorban 7 kalória/gramm energiatartalommal. Hiába gondolják sokan, tehát, hogy folyadék, nem hizlal, tévednek. Lássuk, melyik alkohol mennyi energiát tartalmaz: Sörök 1 dl 40 ? 50 kcal Száraz borok 1 dl 60 ? 70 kcal Édes borok 1 dl 80 ? 100 kcal Pálinkák 1 dl 200 ? 300 kcal És ennél még többet tartalmaznak a likőrök, koktélok? A következő probléma az alkohollal, hogy gátolja a zsír égetését. Ennek az az oka, hogy a máj az alkoholt bontja le először, hisz a szervezet ezt nem tudja raktározni. Ezért amíg az alkohol bontása folyik, a zsír égetése lelassul vagy megáll, így az azonnal elraktározódik, vagyis testzsírrá alakul.Ismertebb probléma, hogy az alkohol dehidratálja a szervezetünket, vagyis kiszáradást okoz. Amikor pedig a szervezet nem rendelkezik elegendő folyadékkal, a vese visszatartja a vizeletet, hogy elkerülje a kritikus kiszáradást, de ezzel együtt a méreganyagok is a szervezetben maradnak. Erre a máj a zsírégetés helyett a ?bent maradt? méreganyag elbontásán dolgozik és a zsír megint csak testzsír formájában lerakódik. Jó ha azt is tudjuk, hogy az alkoholnak étvágygerjesztő hatása van, tehát ez sem segít a fogyókúrában. Jogos tűnhet a kérdés, miért van mégis, hogy a rendszeres alkoholfogyasztók soványak. Az oka itt már az alkohol okozta emésztési, felszívódási gondokkal magyarázható, ezek az emberek sokszor már étvágytalanságot is éreznek, illetve anyagi okok miatt is kevesebbet költhetnek élelmiszerre. Forrás: