Tegyünk közösen a stroke ellen!

Magyarországon évtizedek óta a stroke a harmadik legfőbb halálok, és az egyik leggyakoribb tartós rokkantságot okozó betegség.

A Nemzetközi Stroke Nap apropóján ezért a betegséggel kapcsolatos megelőzés lehetőségeire és fontosságára Társadalmi Célú Sport és Családi Nappal hívta fel a figyelmet ESzME (Egyesület a Stroke Megelőzéséért) 2009. május 10-én, Csillebércen.

A stroke angol szó, ami ütést, csapást jelent, így a magyar köznyelv nem véletlenül hívja a betegséget szélütésnek, gutaütésnek. Kutatások bizonyították, hogy az agyvérzés érrendszeri megbetegedés eredménye, és bár a szélütés az agyban történik, de következményei az egész szervezetet érinthetik. Hazánkban az érintettek átlagéletkora 5-10 évvel alacsonyabb, mint a fejlett ipari országokban!

Az 50 évesnél fiatalabbaknál kiemelkedően magas az agyi érkatasztrófa előfordulása és az emiatti halálozás! Ezen belül is lényegesen nagyobb – mintegy háromszoros ? az előfordulása a hátrányos helyzetű régiókban (pl.: Ézsak-Magyarország, Észak-Alföld).

A stroke kialakulásában számos tényező közrejátszik kisebbik részük nem befolyásolható (pl. az életkor, és a családi hajlam), azonban nagyobb részük rajtunk múlik. Ilyenek például a dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, fizikai aktivitás hiánya, nem megfelelő étrend.7009A megelőzés lehetőségeit felismerve, az egészséges és aktív életmódra történő figyelemfelhívás céljából indult el a Nemzetközi Stroke Nap európai kezdeményezése, ami többet kíván tenni a jövőben a stroke megelőzése és a katasztrofális következmények elkerülése érdekében.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozva, a Magyar Stroke Társaság támogatásával az ESzME 2010. május 9-én 10-15 óráig ESzMEfuttatás névvel társadalmi célú Sport és Családi Napot szervezett, immáron második alkalommal. A tavaly közel 2000 résztvevőt vonzó futóverseny és rendezvény helyszíne a Csillebérc, Szabadidő- és Ifjúsági Központ (1121 Bp. Konkoly Thege Miklós u. 21. ? a csillebérci táborban a sportpálya területén) volt .

A futóverseny és a szűrővizsgálatok mellett számos más programmal is várták a nem (csak) futni vágyókat a helyszínen. Vetélkedők, sport, és szabadidős programok, gyermekjátszóház és a nagyszínpadon zajló szórakoztató műsorok egészítik majd ki az agyvérzéssel, és az egészséges életmóddal kapcsolatos előadásokat.

További információk a versennyel és a rendezvénnyel kapcsolatban az [email protected] e-mail címen, vagy a (1) 270-2822 telefonszámon.

Forrás: