Az Atkins életmód

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend.

 

Talán az Atkins-életmód-programot tanulmá­nyozták legtöbbet az alacsony szénhidráttartalmú étrendek közül, melyet dr. Robert Atkins az 1960­-as években fejlesztett ki. Első könyvét, a dr. Atkins forradalmian új étrendjét 1974-ben jelentette meg. Az Atkins-programot immáron több mint 40 éve al­kalmazzák a klinikai gyakorlatban.

Az Atkins-életmód nemcsak az ételek kiválasztá­sáról, hanem a testmozgásról is szól. Testsúlytól függetlenül mindenkinek aktív életmódra van szük­sége az egészsége megőrzéséhez.

Az Atkins-program négy fázisból áll:

Az első fázis a bevezetés, amikor a szénhidrát tartalmú ételek bevitele a leginkább korlátozott.

A második fázis a folyamatos súlycsökkenés, amikor már fogyasztható több szénhidráttartalmú étel, például több zöldség, sajt, csonthéjasok és gyümölcsök, emellett a fogyás tovább folytatódik.

Amikor eljut az egyén a harmadik fázishoz, a testsúlyfenntartást megelőző állapothoz, már igen közel jár testsúlyát kijelölő céljához.

Az utolsó fázis az egész életen át tartó testsúly­fenntartó program, mely lehetővé teszi az egyén számára az egészséges szénhidráttartalmú ételelv szintjének kialakítását, mellyel megfelelő szinten tarthatja a testsúlyát.4675Az Atkins-életmód előnyei

Az Atkins-program hosszú távú követését meg­könnyítő előnyök:

– könnyű: nem kell kalóriát számolgatni,

– csökken az éhségérzet és a sóvárgás a szénhid­ráttartalmú ételek iránt,

– elég fehérjét és természetes zsírokat ehetünk, a jóllakottságig,

– ehetünk étkezések között is, ha megéhezünk,

– az étrend fő alkotóelemét képezik a teljes, nem előre elkészített ételek,

– saját anyagcserénkhez igazítható,

– semmilyen különleges termékre nincs szükség, bármilyen élelmiszerüzletben vásárolhatunk.

Az Atkins-életmód-program elsősorban azért el­lentmondásos, mert nem a szokásos megközelítés­móddal él. Holott őseink is így, alacsonyabb szén­hidrátbevitellel táplálkoztak. Az ősemberek állatokat fogyasztottak (fehérje és zsír), csonthéjasokat, magokat, fűféléket és bogyósnövényeket. Nem volt fehér kenyér vagy más gabona, és biztosan nem fo­gyasztottak cukrozott italokat vagy édességeket.

Mintegy 100 ével azelőttig a finomított lisztből készített termékek és a transz-zsírsavak ismeretle­nek voltak. Az élelmiszeripar kitalálta, hogyan ké­szítsen finomított lisztet a termékek hosszabb árusíthatósága végett.

Ezzel növekedett a cégek eredményessége, de a termék maga alacsony rosttartalmúvá vált, és olyannyira hiányoztak belőle a vitaminok és ásványi anyagok, hogy ezek hiánybetegségeinek kialakulá­sát megelőzendő tápanyagokat adagoltak hozzá. Ez a ?dúsítás” nem pótolta mindazt, ami hiányzott. Amikor az Atkins-program keretein belül szabad gabonát fogyasztani, akkor az mindig a teljes kiőr­lésű változat, mely tartalmazza a természet biztosí­totta tápanyagokat.4676Az előállított transz-zsírsavak jelentősen megnö­velték számos élelmiszertermék forgalombahozata­li idejét, megváltoztatták ízét és szerkezetét. Tisztá­ban vagyunk azzal, hogy a legrosszabb fajta zsír, amit fogyaszthatunk az iparilag növényi olajokból előállított transz-zsírsavak. Szívproblémákat és számos egyéb betegséget okoznak, mivel a szervezet nem lépes a feldolgozásukra.

A mesterségesen előállított transz-zsírsavak sem­milyen mennyiségben nem egészségesek. Számos késztermékben megtalálhatók, melyeknek ráadásul még szénhidráttartalma is magas. Amikor valaki az Atkins-módszert követi, számos készétel kizárása miatt elkerüli a legrosszabb fajtájú zsírsavak fo­gyasztását is.

Az Atkins-étrend javasolt élelmiszerei fehérjét és természetes zsírokat tartalmaznak, melyek az éhségérzetet irányítják és teltségérzetet alakítanak ki. Az engedélyezett szénhidrátok a lehető legki­sebb hatással vannak a vércukor- és inzulinszintre. A magasabb szinteken az egyéni anyagcserétől füg­gően nem finomított, teljes őrlésű gabonát is lehet fogyasztani.

A szénhidrátbevitel ellenőrzése mellett az alábbi fizikai javulásra számíthatunk:

– megnövekedett és stabilabb energiaszint,

– hangulatingadozás csökkenése,

– teltség- és puffadásérzet csökkenése,

– gyomorégés csökkenése,

– figyelem- és koncentrációképesség megnövekedése,

– jobb memória,

– jobban alszunk, ritkábban ébredünk fel a haj­nali órákban, hamarabb tudunk elaludni, főleg a reggeli fejfájások csökkenése,

– kevésbé leszünk ingerlékenyek, ha éhesek va­gyunk, vagy később jutunk táplálékhoz,

– kevésbé leszünk álmosak étkezések után vagy napközben,

– jobb stresszkezelő képesség,

– csökken a feledékenység,

– ébredéskor energiadúsabbak leszünk.46771Önnél fennáll-e a szénhidrát intolerancia?

A testsúlycsökkenés és betegségmegelőzés egyik kulcsa az alacsony szénhidráttartalmú táplálkozásnál a szervezet anyagcseréjének normális állapotba történő visszaállítása. Ez az, ami miatt az egyéndié­ták nem alkalmazhatók mindenkinél.

Azok az emberek, akiknél örökletes hajlam mu­tatkozik a cukorbetegségre, sokkal jobban járnak, ha a szénhidrátbevitelt kontrollálják, hiszen a cu­korbetegség a szénhidrátokkal szembeni intoleran­cia betegsége.

A cukorbetegséghez vezető szénhidrát intoleran­cia jelei:

– deréktáji hízás,

– trigliceridek magas szintje (a szívpanaszokhoz vezető, a vérben lévő egyfajta zsír),

– a jó koleszterin (HDL) alacsony szintje,

– magas vérnyomás,

– a normálisnál magasabb vércukorszint, akkor is, ha valaki nem cukorbeteg.

Egyéb tényezők, melyekre figyelni kell:

ha a fenti tünetek étkezés után csökkennek,

– sóvárgás szénhidráttartalmú ételek iránt,

– ha képtelen a szénhidrátbevitel ellenőrzésére,

– étkezéselv között jelentkező, nem megfelelő éhségérzet,

– álmosság étkezések után.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.