Mindent a szexről, de nem anyától!

Keveset tudnak serdülő csemetéink a testiségről, ami sok esetben veszélyforrást jelent számukra. Bűnbak helyett inkább megoldást keressünk!

?Anya, akkor mégsem a gólya hozza a gyereket?? merül fel a lurkóban a kérdés, amikor már a harmadik pocakos hölgy sétál szemben a parkban. ?Mi lehet a kövér néni hasában??

Kisbaba. Akiből egy idő után nagybaba lesz, majd még nagyobb. Egyszer csak szülőként azon vesszük észre magunkat, hogy kamaszunk nem ér haza időben, barátokkal mászkál, és fantáziáját komolyan izgatja a másik nem. Mi ekkor a teendő?

Eddigi tapasztalatok alapján kevés szülő képes az évek során olyan kapcsolatot kialakítani gyerkőcével, hogy amikor elérkezik a nagy nap- az első ciklus, első csók, berúgás és/vagy szeretkezés- le tudnak ülni egy asztalhoz, és át tudják beszélni a dolgokat.8374Ha még le is ülnek a szülőre akkora teher és felelősség, adott esetben zavar és aggodalom nehezedik, hogy rendszerint nem tudja átadni- az olykor jól begyakorolt- személyes tapasztalatait és tanácsait. Ha egyáltalán van neki. Hiszen az más világ volt. Ismerjük el az udvarlás, leánykérés és hosszú stabil kapcsolatok ideje sajnos leáldozott. Ehhez viszont alkalmazkodni kell!

Tiltva nevelsz, hazudni tanítasz!

És ez valóban így van. Szülőnek lenni az egyik legnagyobb kihívás az életben, annak ellenére, hogy mindig a legjobbat akarjuk a porontynak. Bizonytalanság esetén merjük bevallani magunknak, segítségre szorulunk!8375Szülőként jó volna elindítani egy kezdeményezést, ami eredményeként az iskolákban a felvilágosítás, akár már az ötödik osztálytól kezdve, mint tantárgy jelenne meg. Elengedhetetlenül fontos, hogy a gyermek gimnazista korára tisztában legyen az alapfogalmak mellett a jelentésékkel is. Az érzések nem szorulnak magyarázatra- tudjuk, az első csókos heves szívverés érzése leírhatatlan-, bezzeg amit kiváltanak! Hiszen egy-egy meggondolatlan szerelmeskedés végeredménye akár egy életet megmételyezhet. Legyünk hát előrelátóak!

Az iskolai közeg, szakemberrel karöltve sokkal inkább felkelti és leköti a fiatalok érdeklődését, mint otthon a lázadó korszak tengerében fuldokló szülő. Még aki nem is figyel órán kénytelen végighallgatni a mondandót, amiket rövid filmekkel, interjúkkal lehetne érdekesebbé tenni. A módszer azonban nagyon fontos, hiszen minden korosztálynak megvan a saját nyelve. A szakember feladata pedig, hogy megtalálja, és jól használja azt.

Forrás: