Hogyan készítsünk a gyerekünknek gyurmát? 2013-07-27 Lakberendezés Megosztás: Tweet A gyerekek egyik kedvenc játékszere a gyurma, amit viszont hamar tönkretesznek, mert gyakran kint hagyják a napon, vagy bepiszkítják. A legjobb megoldás a házi készítésű gyurma. Három egyszerű házi készítésű gyurma recept Gyermekként egyik kedvenc játékszerem a gyurma volt. Bizonyára mindannyian elkövettük azt a hibát, hogy szüleink felhívása ellenére az aszfalton játszadoztunk vele, majd kint felejtettük a tűző napon, ahol az anyag megkeményedett és használhatatlanná vált. Anyukámnak rengeteg gyurmát kellett vásárolnia a kiszáradtak helyébe. Egy jó pótlási megoldást jelenthet az otthon készített gyurma, ugyanakkor ennek elkészítése jó móka mind a szülőnek, mind a gyereknek. Nyers házi készítésű gyurma Hozzávalók: 1 csupor liszt ½ csupor só ½ csupor langyos víz ételszínezék Mérjük ki a lisztet és a sót egy edénybe, majd osszuk szét a vizet pár tálkába, amelybe különböző színű ételszínezéket keverünk. Egy pipetta vagy teáskanál, vagy evőkanál segítségével a száraz keverékre öntsünk egy kis színezékes vizet. Gyúrjuk jól össze a masszát, szükség esetén pedig adagoljunk még hozzá vizet vagy lisztet. Az így készített puha gyurma egy légmentes tárolóba zárva is csupán egy hétig használható. Főtt házi készítésű gyurma Hozzávalók: 3 csupor liszt 1 ½ csupor só 6 teáskanál tisztított borkő 3 csupor hideg víz 3 evőkanál olaj ételszínezék Vegyünk egy nagy tálat, majd keverjük össze benne a száraz alapanyagokat. A folyadékokat öntsük egybe egy külön tálba, majd adjuk hozzá a száraz alapanyagokat, és közepes hőfokon folyamatosan kavarva főzzük. Addig főzzük, míg a gyurma könnyedén lejön az edény oldaláról, és a kézhez sem tapad (kb. 5 perc). Az így kapott anyagot borítsuk ki a főzőpultra, majd gyúrjuk simára. A gyurmát helyezzük egy légmentes dobozba. A gyurma akár több hónapig is használható lesz. Ehető mogyoróvajkrém gyurma 500 g mogyoróvajkrém 6 teáskanál méz zsírszegény tejpor kakaó Egy tálba keverjük össze a mogyoróvajkrémet a mézzel, majd adjuk hozzá a tejport. A tejpor megszilárdítja és megvastagítja a keveréket, így könnyen formálhatóvá teszi azt. A kész keveréket ízesítsük egy kis kakaóval. Ez a fajta házi készítésű gyurma nem csak remek játék, de ízletes csemege is egyben. Mielőtt a gyerek kezébe adnánk a gyurmát, bizonyosodjunk meg róla, hogy keze tiszta, és nem fertőzi meg magát semmiféle bacilussal. A gyurma légmentes üvegbe zárva egy hétig is megőrzi minőségét. Tanácsok házi gyurmakészítéshez Ha úgy döntünk, hogy gyerekeinkkel együtt elkészítjük ezeket a recepteket, viseljünk kötényt. Ugyanakkor a munkafelületet takarjuk le régi újságpapírokkal, vagy esetleg hagyjuk, hogy a gyermekünk egy serpenyőbe darabolja fel otthoni készítésű gyurmáját. Forrás: