Hogyan legyen a rongybabából kisbaba?

A kuklamu sorozat újabb tagjaként a hipotóniás gyermek kezdő lépéseiről számolunk be. Elindulni nehéz a gyógyulás útján, és sajnos rajta maradni sem könnyű.

A Tűzoltó utcában a nagyon kedves neurológus megállapította, hogy Samu renyhe izomzatú, egyik karja különösen sérült, valószínűleg a szülésnél nagyon meghúzták, és egy otthon végzendő tornát javasolt a Katona-módszer szerint. Később kiderült, hogy ez a torna valóban használ az enyhe izomtónus-zavarban szenvedő gyerekeknek, de Samunál ez önmagában csak annyit jelentett volna, mint halottnak a csók, és itt nem Csipkerózsika ritka esetére gondoltam.

Jártunk hát Tündéhez. Nagyon érdekes volt nézni, ahogy a keze minden alkalommal csodát tesz. Minden izmot végigmasszíroz, óvatosan, gondosan és türelmesen.9160Az oxigénhiányról és az ennek következtében kialakuló izomkontraszt-zavarokról annyit sikerült kinyomoznom, hogy ez az orvostudománynak még egy elég képlékeny és rejtélyekkel fedett területe. Mondják, hogy oxigénhiány kialakulhat szülés közben, de az anyaméhben is. Amennyiben az agy nem kap elég vért, először az izomkontrasztért felelős rész sérülhet. Ez azt jelenti, hogy egy egészséges csecsemőnek az agya diktálja, hogy mikor, milyen mértékben feszüljenek meg, illetve lazuljanak el az izmai. Egy sérült baba erre nem képes. Vagy túl feszes (spasztikus) lesz vagy túl laza (hipotón, más néven rongybaba) illetve a kettő vegyesen is jelentkezhet. Kiterjedhet..

A cikk folytatását a kuklamu.hu oldalon olvashatják..

Forrás: