Az anorexia nem csak pszichés, de biológiai eredetű is 2022-02-26 Blog, Diéta, Kívül-belül Megosztás: Tweet Az evési rendellenességeket a szakértők általában pszichológiai eredetű, illetve társadalmi problémaként kezelik, pedig biológiai tényezők is szerepet játszanak a kialakulásukban. Egy nemrég végzett kutatás szerint az egészséges és anorexiás nők agyi fehérjeszintje különbözik. Az anorexia az egyik leggyakrabban előforduló evési rendellenesség, ami általában a nőket érinti. A tudósok nem értik pontosan az anorexia fizikai kiváltó okait, de egyes kutatások szerint a BDNF nevű agyi fehérje alacsony szintje okozhatja a bajt. Cynthia Bulik és kollegáinak kutatásai szerint az anorexiából felgyógyult nők agyában magasabb a BDNF fehérje szintje, mint beteg társaiknál. Ezek szerint az alacsony BDNF szint kezelhető és idővel visszaállítható a normális értékekre. Fotó: 123rf.com A japán Chiba Egyetem kutatósai szerint az alacsony BDNF szintű nőknek alacsony az önértékelése, valamint szorongásos és depressziós eredetű tüneteket is mutatnak. “Reméljük, hogy a BDNF hamarosan biomarkerként használható az anorexia diagnosztizálására és gyógyítására” – nyilatkozta Dr. Bulik. Tavaszi anorexiások Forrás: https://napidoktor.hu/index