Ne tegye tönkre egészségét a fogyókúrákkal!

A fogyni vágyók többsége úgy kíván megszabadulni a feleslegtől, hogy megváltoztatja az étrendjét. Ez azonban, sok esetben egészségügyi problémákhoz vezethet, vagy súlyosbíthatja a meglévőket.

Kutatások kimutatták, hogy a súlyingadozás a csontok kalcium tartalmának eséséhez vezethet. Azok, akik kizárnak bizonyos ételeket az étrendjükből, energiabevitelük mérséklése érdekében, kizárhatnak olyan kulcsfontosságú tápanyagokat is, melyek csak specifikus ételekben találhatóak meg.

A tej fogyasztásának csökkentése például mérsékli a kalcium bevitelt. A Nestlé kutatói megállapították, hogy a tejfogyasztás a világ számos részén csökkenő tendenciát mutat. A létfontosságú kalcium pótlása érdekében a vállalat tiszta kalciummal, vagy a tejből kivont kalciummal dúsította tejtermékeit vagy reggeliző pelyheit. Ez része a Nestlé közösségi és táplálkozási politikájának, amelyben az egészséges táplálkozást és életmódot támogatja.

A Nestlé tudományos intézeteiben végzett kutatások célja szerte a világban az egészséges élet biológiai folyamatainak megértése. Ez magában foglalja azt is, hogyan szabályozható az energia-anyagcsere és hogyan segíthetnek az élelmiszerek egészségünk javításában.10298A Nestlé hatékony, hozzáadott táplálkozási előnyt is jelentő tápanyagainak (Branded Active Benefits) kifejlesztésekor az elsőszámú cél az volt, hogy fejlessze a Nestlé termékek tápanyag tartalmát és az egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Az elgondolás alapja az, hogy olyan, az egészséget támogató megoldásokat kínáljon, melyek értékét tudományosan bizonyították. A termékekhez adott aktív tápanyagok táplálkozási előnyei az emésztés, az immunrendszer erősítése, a bőrvédelem, a fizikai és mentális teljesítmény, a gyermekek egészséges fejlődése, súlykontroll és egészséges idősödés területeken jelentősek.

Az élelmi rostokkal dúsított cereáliák például lassan szívódnak fel a bélben. Ez nagyon hasznos a cukorbetegek esetében, vagy azoknál, akik csökkentett cukortartalmú ételeket fogyasztanának.10299A személyes diéta útján

A Nestlé kutatói az egyének közötti genetikai és anyagcsere különbségek megértésén dolgoznak. A cél, hogy átlássák, hogyan hat az egyes egyénekre saját élelmiszerválasztásuk. Az egy-egy embertől vett vérminta koleszterintartalmának vizsgálatából például nem következtethetünk arra, hogy más hogyan reagálna egy diétára vagy ételre, ami a koleszterinszintet hivatott csökkenteni.

A Nestlé egyik kutatási célja, hogy megértse a zsírszövetben zajló folyamatokat. A kutatók meggyőződése, hogy ez a kulcs a testtömeg szabályozáshoz. Nem minden zsír egyforma. A baba bőre alatt található zsír egészséges, de a felnőtteknél előforduló hasi zsír már nem.

A kutatások fókusza a bőr alatti zsírszövet és a belső szerveket körülvevő zsír különbségeinek feltérképezése. Másik kérdés az, hogy hogyan és miért rakódik le zsír a test különböző részein. A lausanne-i egyetem gyakorlókórházában (CHUV) végzett tanulmányok során emberi zsírt tanulmányozták, hogy megvizsgálják, mely gének szabályozzák az egyes zsírtípusokat. Ma már tudjuk, hogy a több mint 6000 gén máshogyan van jelen a kétféle zsírfajtában. Ez és az ehhez kapcsolódó kutatások új teret nyitnak meg a testzsír megértésében.

Forrás: