The só must go on! 2010-09-28 Blog, Kebelbarát Megosztás: Tweet Komoly betegségeket előzhetünk meg, ha a népmesével ellentétben nem a sóhoz mérjük a szeretetünket. Különösen fontos gyermekeinket a már kezdetektől a helyes só fogyasztásra nevelnünk, hiszen az első évek táplálkozása nagymértékben befolyásolja későbbi étkezési szokásainkat. Sajnos a hazánkban elrettentőek a statisztikák, az 1-3 éves gyerekek az ajánlott 500 mg nátrium mennyiség többszörösét fogyasztják el naponta. A túlzott egyik fő só fogyasztás oka az, hogy 1 éves kortól a kicsik ugyanazt az étrendet kapják, mint szüleik, holott ebben az időszakban a még fejlődő szervezet igényeihez kellene összeállítani az étkezéseket. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának tavaszi kutatásából amellett, hogy a gyerekek harmada vashiányosan étkezik és túl sok cukrot fogyaszt, az is kiderült, hogy hazánkban a picik 1 és 3 éves kor között az ajánlott nátrium mennyiség 3-4-szeresét fogyasztják el A túlzott só bevitel károsíthatja a kisgyermekek még fejletlen veséjét, és rossz hatással van vérnyomásukra is. Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás legfontosabb kockázati tényezője jelenleg a túl sok só fogyasztása. A magas só bevitel a vérnyomásemelő hatástól függetlenül is növeli az agyvérzés, a vesebetegség, és a bal kamrai izomtömeg vastagodás (hypertrophia) kockázatát.Hasznos és segítő tudnivalók Az Európai Bizottság kezdeményezésére a tagállamok jelentős része – köztük hazánk is – csatlakozott a közösségi sócsökkentő keretprogramhoz. A keretprogram lényege az Európai Unió tagállamain átívelő harmonizált só-reformuláció megvalósítása az élelmiszerek minél nagyobb termékskáláját illetően. http://www.stopso.eu/ Útmutató lehet a tájékozódásban az OÉTI honlapján található táblázat, mely a hazai élelmiszerek sótartalmát tartalmazza. http://www.oeti.hu/download/adatok_weboldalra_2010_06_04.pdf Az élelmiszerek konyhasó tartalmát úgy számolhatjuk ki, hogy címkéjükön található nátrium tartalmat 2,5-el megszorozzuk. A konyhasó napi ajánlott fogyasztási mennyisége gyerekeknek 1,2g, felnőtteknek pedig 5g. A gyermekek számára készült élelmiszerek nátrium tartalma szabályozott, ezért azokat fogyaszthatják naponta többször is. A kicsik számára túl sós tejtermékek helyett érdemes a piciknek tejalapú gyermekitalt adni, hiszen amellett, hogy minden tápanyagot (növekedéshez szükséges fehérjék, vas, kalcium, magnézium, stb.) optimális mennyiségben tartalmaz, bele értve a nátriumot is.Hogyan csökkentsük a sóbevitelt? Bármennyire is úgy gondoljuk, hogy egy kicsi nem árthat, a válasz egyértelműen nem, ha sóról van szó. Mivel az élelmiszerek, amelyeket fogyasztunk, önmagukban is tartalmazzák a szervezetünk működéséhez szükséges nátriumot, ezért alapvetően semmilyen életkorban nem lenne szükségünk arra, hogy sózzuk ételeinket. Sótlan tanácsok: Só helyett használjunk zöldfűszereket Sós rágcsálni valók helyett adjunk natúr olajos magvakat, szeletekre vágott zöldséget, gyümölcsöt Ízesített tejtermékek helyett adjunk natúr termékeket, tejalapú gyerekitalokat Sós felvágottak helyett natúr sonkát vegyünk Használjunk friss zöldségeket, az előre elkészített termékek nátrium tartalmát mindig ellenőrizzük! Forrás: https://napidoktor.hu/index