Környezetbarát étrend 2015-01-23 Blog, Zöld Megosztás: Tweet A WWF nevű környezetvédelmi csoport, és az aberdeeni Rowen Étkeztetési és Egészségügyi Intézet szinte teljesen húsmentes étrendet javasol a briteknek. A vörös- és fehér húsok fogyasztása nagymértékben okolható az üvegházhatásért, különösen az Egyesült Királyságban, ahol a lakosság által elfogyasztott ételek tizenhat százalékát teszik ki. Ahhoz, hogy az étkezési szokásainkat környezettudatosnak lehessen nevezni, négy százalék alá kellene csökkenteni ezt az arányt. Táplálkozástudósok összeállítottak egy olyan menüt, amely a szervezet számára ideális összetevőket tartalmazza. Ennek költsége hetente átlagosan 29 font (9100 Ft) fejenként, szemben a britek által étkezésre költött 32 fonttal (10 100 Ft). Az étrend kevés húst tartalmaz, viszont harmincöt százalékban gyümölcsből és zöldségből, huszonkilenc százalékban kenyérből, tésztából, rizsből és krumpliból, és tizenöt százalékban tejtermékekből áll. Noha a menüt egyszerűnek és bárki számára ismerősnek tervezték, nagyon kevés feldolgozott ételt és húst tartalmaz. Összetevőiben természetes formájukban találhatóak meg a szükséges vitaminok, és még a környezetre sem károsak. Becslések szerint, ha sikerülne átállni egy ilyen étrendre, 2050-ig hetven százalékkal lehetne mérsékelni az üvegházhatás káros következményeit. A népesség növekedése és az élelmiszerkészletek apadása sürgeti az étkezési szokások átalakítását. Szakértők szerint felvilágosítási munkára van szükség, különösen Ázsiában, ahol a húsfogyasztás a jólét bizonyítékának számít. Forrás: