Ne kukázzuk ki a halmájat! 2011-05-05 Diéta 1 Kommentelés Megosztás: Tweet A halfeldolgozó iparban általában kidobják a hal máját, pedig kutatók megerősítették, hogy a halmáj nagyon gazdag többszöri telítetlen zsírsavakban, melyek jótékony hatással vannak az egészségre. A tőkehal máján kívül általában nem használják fel a többi halfajta máját, annak ellenére, hogy az ajóka, vagy szardella mája például az egyik legjobb telítetlen zsírsavforrás. Legtöbb esetben a hal belsőségeit már a halászok visszadobják a tengerbe, de ha véletlenül néhány belső szerv bekerül a feldolgozóüzembe, akkor ott azonnal megszabadulnak tőle. A spanyolországi Almeria Egyetem kutatói megállapították, hogy az ehető halak mája nagy mennyiségben tartalmaz hosszúláncú telítetlen zsírsavakat, köztük az omega 3 zsírcsaládhoz tartozó EPA és DHA zsírsavakat, nyilatkozta José Luis-Guerrero, a tanulmány szerzője a Journal of Food Composition and Analysis című folyóiratnak. A zsírsavak használatával számos betegséget lehet megelőzni és kezelni, köztük a rák bizonyos fajtát, a depressziót, az Alzheimer kórt, a skizofréniát, viselkedési zavarokat, továbbá a szív-és érrendszeri betegségeket. A tanulmány során összesen tizenkét olyan halfajtát vizsgáltak a kutatók, melyet gyakran fogyasztanak Spanyolország dél-keleti részén, köztük a tőkehalat, a röviduszonyú makócápát és az európai szardíniát. A kutatók a Földközi-tengerben élő nagy sárkányhal és az európai ajóka májában mutatták ki a legnagyobb mennyiségű hosszúláncú telítetlen zsírsavat, de valamennyi vizsgált halfajta májában kimutatható volt az omega 3 és az omega 6 zsírsavak kombinációja. Forrás: Egy válasz D-vitamin -Tudod e? - Nalesnyik Nóra Dietetikus 2020-04-12 […] forrásai, a halmáj olajok, halak(tonhal, szardínia, lazac, hering, makréla), máj, virágpor, méz, méhpempő, tojássárgája, […]
D-vitamin -Tudod e? - Nalesnyik Nóra Dietetikus 2020-04-12 […] forrásai, a halmáj olajok, halak(tonhal, szardínia, lazac, hering, makréla), máj, virágpor, méz, méhpempő, tojássárgája, […]