Agyserkentő hozzávalók 2011-05-12 Reggeli Napidoktor Megosztás: Tweet Oláh Ibolya dietetikus szakértő a memóriánkat segítő, agyserkentő táplálékokról beszélt a Csak csajokban. Az idők folyamán elődeink mindig próbálkoztak azzal, hogy táplálékukkal fokozzák teljesítőképességüket. Mára kutatások is bebizonyították, egyes ételek valóban javítják az agy működését. Egyszerű alapanyagok a konyhából: Az egyik legfontosabb élelmiszer a zab, amit régóta agyserkentő és idegerősítő gabonának tartanak. B-vitaminokban, magnéziumban és kolinban gazdag, de bőven tartalmaz esszenciális aminosavakat is. Ilyen például a tirozin, amit a test és a szellem vitaminjának neveznek a hozzáértők. A dió különösen E-vitamin-tartalma révén fontos, de B-vitaminban is gazdag, ami növeli az összpontosítást, serkenti a tanulási és javítja az emlékezőképességet. A rostokban gazdag müzli növeli a szellem élénkségét, jókedvűvé tesz és a stresszt is csökkenti. Már egyheti rendszeres fogyasztása megakadályozza a gyors kimerülést. A hal gazdag omega-3 zsírsavban, amely elengedhetetlen az optimális agyműködésez. Gátolja az agyban a gyulladás kialakulását, és pozitívan hat a sejtregenerációra. A tönköly magjában lévő zsír erősíti az idegek mielinburkát, és stabilizálja az idegrendszert. A szója gazdag lecitinben, sok aminosavat tartalmaz, amelyre a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) felépítéséhez van szükség. Az alma antioxidáns tulajdonságának köszönhetően segít megelőzni az olyan idegrendszeri megbetegedéseket, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Az egyszerű krumpli kiváló táplálék az agy számára. A B6 vitaminban gazdag burgonya segít fenntartani az agy neurotranszmittereit, ami elősegíti, hogy gyors felfogású maradjál és rendszeres fogyasztásával a verbális képességeidet is fejlesztheted. De nem kell belőle sokat enni, kis mennyiség is csodákra képes. Ne hagyj fel a zöld színű zöldségek fogyasztásával, de egyél színes zöldségeket, narancssárga, sárga és piros színűeket is. Svájci kutatók megfigyelték, hogy azoknak a nőknek jobb a memóriájuk és gyorsabb a reakció idejük, akik C-vitaminban és béta-karotinban gazdag zöldségeket ettek, míg azok, akik csak saláta leveleken éltek nem büszkélkedtek jó eredményekkel. A hozzáértők úgy vélik, hogy a béta-karotinnak hála a felfogásunk gyorsul. További természetes agyserkentő készítmények: Omega 3-6-9 : lenmagolaj , Értágítás, vékeringést segít: ginko biloba, ginzeng Idegrendszer: B-vitamin, lecitin Forrás: