Értetlen skizofrének

A skizofréniában szenvedő betegek számára gondot jelent mások tetteinek értelmezése. De vajon miért értelmezik nehezen a skizofrének a szociális jeleket?

A Vanderbilt Egyetem kutatói felfedezték, hogy ezért a nehézségért részben a társadalmi ingerek észleléséért felelős agyi terület meghibásodása felel. „A skizofrénia legfontosabb problémája a társadalmi helyzetek és interakciók félreértelmezése” – állítja Sohee Park pszichológia professzor, a tanulmány társszerzője. „Eredményeink segíthetnek megmagyarázni néhány az észleléssel és gondolkodással összefüggő tévképzet eredetét a skizofrén betegekben.”

A PLoS One folyóiratban közzétett tanulmányban a szerzők arról számolnak be, hogy e hiányosság az egyik agyi területtel, a hátsó felső halántékbarázdával áll összefüggésben.

skizofren1

A kutatás során az agyi képalkotó vizsgálatok és észlelési vizsgálatok együttesen azt mutatták, hogy ez a társadalmi ingerek észlelésében részt vevő agyi terület rendellenesen reagál a skizofrén betegekben.

Az agyi terület nem tudja megkülönböztetni a valódi biológiai mozdulatokat ugyanannak a mozdulatnak a torzított változatától. A skizofrének ezért véletlenszerűen „látják” az élőlényeket, és ez a szubjektív élmény a hátsó felső halántékbarázda fokozott működésével áll összefüggésben. A biológiai mozgásérzékelés esetében ezek az öngerjesztett, téves benyomások negatív társadalmi következményekkel járnak, mert a skizofrén betegek félreértelmezhetik más emberek cselekedeteit vagy szándékait.

Forrás: