Főzzük meg a lapulevelet! 2015-07-05 Blog, Zöld Megosztás: Tweet Az acsalapu vízpartokon élő növény. Kevesen tudják, hogy hasznos például láz ellen. Az acsalapu, azaz a Petasites officinalis folyók, patakok partján, árkokban és erdőszéleken nő. Lényegesen nagyobb, mint a martilapu, amelynek a családjába tartozik. Kalapnagyságú levelei enyhén fogazott szélűek, fonákuk szürkés-molyhos. A piszkosfehértől a halványrózsaszínbe játszó fészekvirágzata laza fürtben virít a szár csúcsán. Általánosan javallott a láz, légszomj, köszvény és epilepszia ellen. Fekélyek és égési sebek esetén is alkalmazható. A lázcsillapító hatású gyökerét gyűjtjük, (még a virágzás előtt), amelynek a nagy pestisjárványok idején igen nagy jelentőséget tulajdonítottak. Láz, légszomj, köszvény és epilepszia ellen használjuk izzasztó teaként. Egy-két csészével igyunk meg belőle napközben kortyonként. A nagy, friss leveleket nemcsak ficamos, rándult, feltört lábra rakhatjuk fel, de mindenfajta égés, rosszindulatú fekély és égési seb gyógyítására is használhatjuk. Acsalapu felhasználási módok Teakészítés: egy csapott teáskanál acsalapu gyökeret ‘/4 liter vízben, egy éjszakára beáztatunk, reggel felmelegítjük és leszűrjük. Pakolás: a friss, megmosott leveleket szétzúzzuk és felrakjuk a beteg testrészre. Naponta többször ismételjük. Forrás: