Az elsőszülött leánytól lesz terhes a kishúg

Azok a tinédzserkorú lányok, akiknek a nővérük fiatalon, tizenéves korukban teherbe estek, nagyobb valószínűséggel esnek teherbe maguk is

A rossz családi körülményekről vagy az iskolai végzettségről már ismert, hogy befolyásolja a korai, tinédzser terhességek számát. A Bristol Egyetem legújabb tanulmányából azonban kiderült, hogy a lánytestvérek példája is negatívan hathat a tinikre, mivel – ahogy a kutatók fogalmaztak – a nővér terhessége "fertőző" lehet a fiatalabb testvérre nézve is .A kutatásban 42 ezer norvég tinédzserlányt vontak be, és kiderült, hogy azok a lányok, akiknek nővérük tinédzserkorában kisbabát szült, nagyobb valószínűséggel estek teherbe maguk is.

82l43vjf

A kutatók "testvér-effektusként" emlegették a jelenséget, mivel a nővérek többnyire több időt töltenek egymással, mint az osztálytársaikkal, és így a negatív példák is jobban felerősödnek. Az egyik kutató,professor Carol Propper ezért két csoportot tart különösen veszélyeztetettnek: az alacsony jövedelmű háztartásokban élő lányokat, és azoknak a tiniknek a csoportját, akiknek a nővérük is korán lett állapotos. Ráadásul az is bebizonyosodott, hogy abban az esetben, ha egy várandós tinédzser nővére megtartotta a kisbabát, nagyobb eséllyel tartja meg a húga is a kicsit.

Az új eredmények elsősorban a tinédzsereket megcélzó kampányokban adhat segítséget a jövőben, mely a szexuális felvilágosítások mellett talán csökkentheti majd a fiatalkori terhességek számát.

Forrás: