A mályva azt jelenti, gyógyítás 2015-08-02 Blog, Zöld Megosztás: Tweet A növény latin neve, „althea” a görög gyógyítás szóból származik, utalva gyógyhatására. Hurutoldó és köhögéscsillapító, s ez a legfontosabb felhasználása. A fehérmályva, más néven orvosi ziliz, Európában, Ázsiában, Afrika északi részein fordul elő. Nálunk is megtalálható, folyóvizek árterében, nedves, mocsaras árokpartokon, illetve szikeseken. Évelő növény. A növény latin neve, „althea” a görög gyógyítás szóból származik, utalva gyógyhatására. A fehérmályvát már az ókorban is használták, egyiptomi, görög, kínai, szíriai, római ételek hozzávalója volt. Gyökere megfőzve, majd vajjal és vöröshagymával megsütve ízletes fogás. A gyökér kivonatát néha a halva nevű édesség készítésekor, ízesítőként használták a Közel-Keleten. Virágai és fiatal levelei ehetőek, gyakran adták salátákhoz. Régebben erős rostjaiból kötelet fontak, és a papírgyártásban is alkalmazták. Emellett borogató szernek használták kelésekre, illetve szemgyulladás ellen. Halvány rózsaszínes virága díszítő értékkel is bír. Hogyan gyűjtsük? Hogyan tároljuk? A fehérmályva gyökereit kora tavasszal vagy október-novemberben ássuk ki, a leveleit virágzás előtt vagy virágzás kezdetén gyűjtsük. A gyökereket tisztítsuk és hámozzuk meg, ezután pár órán át szikkasszuk! Ez után vágjuk apró kockákra. A szárítást 35-50 °C-on végezzük! Mivel a szikksztott gyökerrek hajlamosak a penészedésre, ne tároljuk műanyagtasakban, hanem vászon-, vagy papírzsákban. Mire jó a fehérmályva? Gyökere többek között különböző nyálkaanyagokat és kis mennyiségű illóolajat tartalmaz. Hurutoldó és köhögéscsillapító, s ez a legfontosabb felhasználása. A gyökereket köhögés, légcsőhurut, rekedtség ellen teaként, teakeverékek alkotórészeként vagy szirupként, illetve tablettázott formában használják. Hatóanyaga bevonja a légutak, a gyomor, a bél nyálkahártyáját, így hurut esetén segít a gyulladások leküzdésében. Ismert, hogy vesegyulladásnál is védőréteget képez a vesében, e célból azonban ne hagyatkozzunk öngyógyításra, vesepanaszok esetén forduljunk orvoshoz! A nyálkaanyagok sajátossága, hogy nedvesség hatására térfogatuk sokszorosra nő, így megduzzadva ingerlik a belek falát, ezáltal a mályva gyökere és levele enyhe hashajtó hatású is. Hogyan fogyasszuk? Leveléből házilag forrázatot készíthetünk és ezt fogyaszthatjuk, valamint száj, garat, gégegyulladás esetén öblögetőszerként alkalmazhatjuk. Egy lehetséges elkészítési mód: 1 teáskanál levéldrogot (1,4 g) 1,5 dl hideg vízben 1 óráig áztatunk állandó kevergetés közben, majd leszűrjük. Napi adagja 5 gramm. Hurutoldó teakeverék esetén, – amely édesgyökeret, kamillavirágzatot és mórmályvavirágot tartalmaz -, 1 púpozott evőkanálnyi (kb. 5 g) teakeveréket 1 csésze (kb. 2,5 dl) forró vízzel leöntünk, hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. Tetszés szerint ízesítve kortyonként fogyasszuk, naponta 1-3 csészével. Háttérinformáció: Az adatok, információk forrása a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze. Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Central Europe program keretében, az ERDF társfinanszírozásával folyó Traditional and Wild projekt biztosítja. Forrás: