3 receptötlet, hogy miként szabadulj meg a maradék húsvéti sonkától 2013-04-01 Iskolatáska Megosztás: Tweet Hiába a sok főzőcskézés, a családtagok gyomra nem tudta betermelni a rengeteg sonkát, tejfölös finomságot és tojást. Sosem lehet pontosan kiszámolni, hogy mégis mennyi fér az éhes gyerkőcök és a rokonok gyomrába. Tehát van húsvéti maradék.. ha van maradék, azért mégse fagyaszd le rögtön, inkább készíts belőle egy nem annyira húsvétízű ételt, amitől az egész családnak ismét összefut a nyál a szájába. Íme néhány recept, hogy mit csinálj a maradék húsvéti sonkával: Almás sonkasaláta Hozzávalók: 2 db főtt tojás 1 fej lilahagyma 1 db alma 2 dl natúr joghurt 2 evőkanál majonéz (de ez akár el is hagyható, így nem lesz olyan “húsvétízű” az étel) maradék főtt sonka ízlés szerint só, bors A főtt tojásokat vágd kis kockákra, az almát hámozd meg és szintén kockázd fel. A lilahagymát és a sonkát vágd apró darabokra. Adagolj mindent egy tálba és keverd össze a joghurttal, sózd, borsozd a család ízlése szerint. Maradék kaláccsal vagy kenyérrel kiváló vacsora. Sonkás-tejfölös lángos Hozzávalók: Fél kg liszt 1 csomag élesztőpor 1 csapott tk só 4 dl langyos víz 1,5 – 2 liter napraforgóolaj a kisütéshez tejföl, sajt, sonka a feltétnek A lisztet egy szitáld egy tálba, majd keverd el az élesztővel és a sóval. Az egészet vízzel dolgozd egy sima tésztává. Egy kendővel fedd le és meleg helyen 20-30 percig kelesztd. Olajos kézzel öklönyi tésztadarabokat tányér méretűre kell húznod. Melegíts olajat és a lángost engedd óvatosan a forró olajfelületra. Amikor már szép színe van az egyik oldalának, fordítsd meg és süsd azt is aranysárgára. Ha kész, kapd ki az olajból és csepegtesd le. Utána húsvétról megmaradt tejföllel, sajttal és apróra vágott sonkadarabokkal ízesítheted, hogy jól lakjon a család és a maradék sonka se mennyen kárba. Sajtkrémes sonkás pite Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta 50 dkg sonka 5 evőkanál natúr sajtkrém 1 csokor snidling 1 tojás sárgája só A tésztát nyújtsd vékonyra és egy közepes tállal szaggass belőle 20 cm-es korongokat. A sonkát nagyon apróra kell vágd, majd daráld le. A snidling is így jár, majd keverd a ledarált alapanyagokba a sajtkrémet. A keverékből tegyél szép nagy púpokat a tésztakorongok egyik felére, majd hajtsd össze őket és villával jó erősen nyomd le a széleit. Kend meg a tetejét a tojás sárgájával, és süsd aranybarnára. Lehet kisebb falatokat is készíteni, ilyenkor kevesebb ideig kell sütni és a család kisebb tagjai is egy falatra bekaphatják a sonkás batyut. Forrás: