Kávézó az ételallergiásoknak 2012-05-30 Allergia Megosztás: Tweet Az ételallergiások, étel-intoleránsok 76 százaléka otthoni főzéssel oldja meg mindennapi étkezését, pénztárcájukat így sem kíméli a betegség. Míg a tejallergiások, tejcukor-érzékenyek 5-10 ezer forinttal, a glutén-érzékenyek akár havi 10-25 ezer forinttal is többet költhetnek élelmiszerre – derül ki egy hazai portál felméréséből. Az ételallergiások száma évről évre nő, a kutatások szerint jelenleg az 1-3 éves gyermekek 8-10 százalékát érinti a probléma, míg a felnőttek 1-2 százaléka szenved valamiféle élelmiszer eredetű allergiában. Az étel-intoleranciások száma ennek többszöröse. A felnőttek 43 százaléka glutén-érzékenységről számolt be, míg a gyermekeknél a tejallergia, tejcukor-érzékenység szerepelt az első helyen (39%) – derült ki a kutatásból. „A leggyakoribb tévhit az ételallergiával kapcsolatban – főként, ha az adott élelmiszer nem okoz rögtön tüneteket, panaszokat -, hogy elég, ha csak kevesebbet eszünk az allergiát okozó ételből, s mindez már diétának számít.”– magyarázza Herczeg Szilvia, a dietetikus. A másik elterjedt tévhit, hogy gyógyszerrel gyógyítható az ételallergia, sajnos a tudomány mai állása szerint azonban ez egyik ételallergia esetében sem lehetséges. „Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy van olyan gyerekeknél előforduló ételallergia, amely a helyes diéta hatására kinőhető a kor előrehaladtával.” – tette hozzá a szakértő. Kovács Andrea, a hazai portál alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ételallergiával, intoleranciával élők többsége gyakran főz otthon, egyelőre ugyanis kevés olyan kávézó, étterem van, ahol felkészültek a diétázó vendégekre. Dr. Dudás Mária, az oldal jogásza hozzátette, hogy gyakran a technikai feltételek sem adottak az éttermek esetében. „Bár a tej- és cukormentes ételeket kínáló vendéglátó egységekre nem vonatkoznak külön szabályok, a gluténérzékenyeknek szánt ételeket azonban elkülönítve, külön edényekben, szigorú tisztítási feltételek mellett szabad csak elkészíteni. Nélkülözhetetlen a személyzet oktatása, mert az étellel dolgozóknak – az előkészítéstől kezdve az elkészítésen, szervírozásán át a mosogatásig – be kell tartaniuk a speciális előírásokat.” Salgó Andrea, a hazai blog társalapítója kiemelte, hogy a céljuk minél több olyan partnert találni, akikkel együttműködve választási lehetőségeket tudnak teremteni a mentes ételeket fogyasztók számára, ezáltal pedig megkönnyíthetik mindennapjaikat. Az információs portál elsőként egy budapesti kávézóval indít közös projektet, melynek keretében a budai reggeliző a napi menüjét kiegészítve dietetikus által összeállított tej- és cukormentes ételeket is kínál egy hónapon keresztül, június 4-től. Az egy évvel ezelőtt nyílt reggeliző-kávézó, a kezdetektől ügyel arra, hogy kézműves és bio termékek szerepeljenek a kínálatában, és a mentes ételektől sem zárkóznak el. A kácézó séfje azt mondja: "nyitottak az új dolgokra, tájékozódtak már gluténmentes mélyhűtött termékekről és azok megfelelő tárolásáról, elkészítéséről is, laktózmentes- és szójatejet pedig a kezdetektől tartanak." Ugyanakkor hangsúlyozza: "menüket is készítő bisztróként akkor tudnak hosszú távon mentes ételeket az étlapon tartani, ha a vendégek igénylik, keresik azokat." Emellett a honlap jótékonysági akciót is szervez, melyre június 1. és szeptember 15. között pályázhatnak azok a családok, akiknek a gyermeke ételallergiás és a plusz kiadások megterhelik a családi kasszát. A jelentkezők között mentes ajándékcsomagokat sorsolnak ki az akcióhoz csatlakozó gyártók, forgalmazok, üzletek, éttermek felajánlásaiból. vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3); Forrás: