Cukormentes torta – cukros a cukrász is 2012-08-21 Napi Hírek Megosztás: Tweet Zila László, a “Magyarország Cukormentes Tortája” versenyen a győztes süteményt, az “Almatortát egressel” megálmodó cukrászmester kamerák előtt kóstolta a híres édességet. Az "Almatorta egressel” nem diabetikus sütemény, mégis megeheti a diabéteszes mester, mert alacsony glikémiás indexű alapanyagokat tartalmaz, azaz a torta kevésbé emeli a vércukorszintet, mint a hagyományos, cukorral készült sütemények. Zila László tehát nem véletlenül nevezett be az idén először meghirdetett versenybe. "Én is cukorbeteg vagyok. A "Magyarország Cukormentes Tortája" verseny remek kezdeményezés az Egy Csepp Figyelem Alapítványtól, mert sokan vannak abban a cipőben, mint én, és nagyon oda kell figyelniük az étrendjükre. Az "Almatorta egressel" nem dobja meg a vércukorszintemet, és máskor is eszem belőle, persze csak úgy, hogy beszámítom a megengedett napi szénhidrat mennyiségembe” – mondta Zila László, a "Magyarország Cukormentes Tortája” versenyen győztes mestercukrász. Zila László az augusztus 19-20-ai Magyar Ízek Utcáján ízlelte a kamerák előtt az általa megálmodott édességet, ahol a nagyközönség először kóstolhatta meg az "Almatortát egressel”. A "Magyarország Cukormentes Tortája” az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös versenye. A verseny győztesét, az "Almatortát egressel” augusztus 14-én hirdették ki az Országházban, a "Magyarország Tortája” ez évi nyertesének debütálásával együtt. Az "Almatorta egressel” nem tartalmaz fehér lisztet, semmilyen finomított cukrot, tartósítószert és mesterséges adalékanyagot sem, a nyírfacukornak, a fügecukornak és az eritritolnak köszönhetően viszont mégis édes. A torta szeletenkénti szénhidrátértéke 25,6 g, kalóriaértéke pedig 309 kcal. A program célja részben az, hogy megmutassa a kézműves cukrászok cukorbetegek iránti, valamint az egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségét, valamint az, hogy ennek érdekében új, cukormentes recepteket és technológiákat is bevezessenek a cukrászatokba. "Magyarország Cukormentes Tortája” nem csak a cukorbetegeknek lehet természetes alternatíva, hanem azoknak is, akik szeretik az édességet, de fontos nekik, hogy amit elfogyasztanak, ne cukorral, tartósítószerrel és finomított fehér liszttel készüljön. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrielnöke Mautner Zsófia gasztroblogger, a Chili & Vanília szerzője volt, a zsúri tagjai pedig Oláh Ibolya dietetikus, Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke, Pöhm Rudolfné mestercukrász, valamint Nagy Attila, a versenytfőtámogatójának, a 77 Elektronika Kft.-nek a kereskedelmi igazgatója voltak. A 77 Elektronika Kft., a Dcont TREND vércukorszintmérő készülék gyártója felajánlotta a „Leginnovatívabb recept” különdíjat az Álomsüti Cukormnetes Cukrászdának a „Kapros túrótorta szedervelővel” tortáért. A "Magyarország Cukormnetes Tortája” verseny fődíja egy háromnapos wellness hétvége a bükfürdői Greenfield Hotelben, amely diabetikus étrendet is kínál. vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3); Forrás: