Mindent a lázról!

Dr. Ketskés Norbert háziorvos a lázról, annak okairól, hatásairól, csillapításáról magáról a tünetről beszélt a Csak csajok műsorában

A láz egy tünet, ami a testhőmérséklet rendellenes emelkedését jelenti. Egy felnőtt ember normál testhőmérséklete általában 36,5 celsius fok körül mozog. Az emberi szervezet hőszabályozásért felelős szerve a hipotalamuszban, azaz az agyban található.

A láznak is vannak „tünetei”

A lázat a hipotalamusz megváltozott érzékenysége okozza. Ezt a megváltozott állapotot kórokozók, baktériumok okozzák, amik ellen a védekező fehérvérsejtekből felszabaduló pirogén nevű anyag váltja ki a hőmérséklet emelkedést.

Amikor lázasak vagyunk a bőr erei összehúzódnak, és libabőrösek leszünk. Izom remegést vagyis hidegrázást tapasztalunk. A láz tetőpontján a fázás megszűnik, a bőr kipirul, a hőtermelés/hőleadás arány magasabb szinten stabilizálódik.

Mi történik, ha folyamatosan lázasak vagyunk?

A folyamatos lázas állapot megterheli a szervezetet, mert felgyorsul a vérkeringés, emelkedik a pulzusszám. Ezt az állapotot testünk megpróbálja helyre hozni, úgy hogy nagyobb hőleadásra készteti szervezetünket. Ekkor kipirulunk, izzadunk.

A 38 celsius fok feletti testhőmérsékletet már láznak tekintjük. 37 és 28 celcius fok között hőemelkedésről beszélünk. „37 és 28 fok között akkor indokolt a lázcsillapítás, vagyis a  testhőmérséklet csökkentése, ha a páciens, például a kicsi gyermek komfort ézetében nagy változást okoz.” – magyarázza Ketskés doktor. Ez tehát attól is függ, hogy a beteget mennyire viseli meg a hőemelkedés.

Hogyan csillapítsuk a lázat?

A felnőttek és a gyermekek lázas állapota főként abban különbözik, hogy másként érdemes azt kezelni, csillapítani. Létezik fizikai és gyógyszeres lázcsillapítás. A fizikai csillapítás alatt főleg a hűtő fürdőt értjük. Pici gyerekeknél az a legjobb megoldás, ha nagyjából 37 fokos vizet engedünk, amihez folyamatosan eresztünk hideg vizet. Ezt nagyjából öt percig folytassuk. A hűtő fürdő egyébként a gyógyszerrel kezelt 39 fokos láz feletti állapotban is ajánlott.

Forrás: