Tetűtől piros a joghurt – A rettegett E-számok! 2012-12-06 Napi Hírek Megosztás: Tweet Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök a Csak csajok műsorában az adalékanyagokkal kapcsolatban öntött tiszta vizet a pohárba és mondata el, hogy mire is érdemes figyelnünk Mik azok az adalékanyagok? Az adalékanyagok az élelmiszergyártás során a nyersanyagokhoz kevert összetevők. Az adalékanyagok megakadályozhatják az élelmiszer romlását, javíthatják ízét vagy színét, fokozhatják tápértékét vagy segíthetik a gyártási folyamatot. Miért használnak a gyártók adalékanyagokat? A fogyasztói társadalom beköszöntével már nem volt elég a hagyományos módon előállított élelmiszerek mennyisége, ezért átálltunk az ipari méretű termelésre. Ennek célja a jó minőségben, gazdaságosan előállított, tartóssá tett élelmiszerek „létrehozása” volt. Az adalékanyagok tehát főleg kereskedelmi megfontolásból kerülnek az élelmiszerekbe. Az E-számok rendszere Az EU az 1960-as években dolgozta ki az engedélyezett adalékanyagok azonosítására szolgáló rendszert. Ennek oka az volt, hogy egy adott anyagnak létezik kémiai, gyógyszertári, kozmetikai, vegyipari, háztartási, élelmiszeripari elnevezése is. Az egységesítés, és az egyértelműsítés miatt minden adalékanyag kapott egy E-számot. Néhány érdekes vegyület Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök szerint senkitől nem várható el, hogy a több ezer E-számról tudja, hogy mi mit jelent. „Van néhány vegyület, amit érdemes tudni, nem kell több ezer E-számot tudni.” – magyarázza Tóth Gábor – „A hölgyek számára fontos, hogy néhány tartósítószernek, édesítőnek tudják a nevét, amitől tartózkodni kell.” Ilyenek lehetnek az édesítő szerek közül a szaharin, az aszpartám. A színezékek közül a kárminsav, ami egy bíbortetű nevű trópusi rovarból származik. A szakma azonban azt mondja, hogy természetes anyagról van szó. A szakértő szerint inkább a hatásmechanizmus a fontos. A felvágottakban található nitrites pácsóból például gyomorrák okozó nitrozamin képződhet. Itt főként a töltelékes húskészítményekről, például a párizsiról van szó. Az E-számokat felhasználásuk szerint több csoportra osztották: – E-100-tól kezdődő számok: színezékek – E-200-tól kezdődő számok: tartósítószerek – E-300-tól kezdődő számok: antidoxidánsok, emulgálószerek, savanyítószerek – E-400-tól kezdő számok: sűrítőanyagok, zselésítőszerek – E-500-tól kezdődő számok: savanyúságot szabályzók, csomósodás gátlók – E-600-tól kezdődő számok: ízfokozók – E-700-tól kezdődő számok: antibiotikumok – E-900-tól kezdődő számok: egyebek (mázak, gázok, édesítők) – E-1000-től kezdődő számok: kiegészítő anyagok (újfajta adalékanyagok, amik nem sorolhatók a többi csoportba) Forrás: